En l'
anterior article sobre la menstruació, un dels comentaris em preguntava sobre els probiòtics i el benestar del còlon. Doncs bé, el terme pro-biòtics significa literalment "per la vida", deriva del llatí (
pro significa "a favor de") i del grec (
biotikos significa "vida").
Segons l'Organització Mundial de la Salut, els probiòtics com el lactobacillus i bifidovacterium són microorganismes vius que, quan es consumeixen en quantitats adequades com a part integrant d'aliments, confereixen un benefici per a la salut de qui els ingereix.
Les formes més comunes d'administració de probiòtics són els productes làctics i els aliments amb probiòtics afegits, però també podem trobar al mercat comprimits, càpsules i sobres que contenen microorganismes en forma liofilitzada.
L'interès científic pels probiòtics es va iniciar amb el premi Nobel Elie Metchikoff, que el 1907 va documentar les seves observacions sobre l'elevada esperança de vida i el bon estat de salut dels camperols búlgars i la possibilitat que aquestes observacions s'associaren al consum de productes lactis fermentats, rics en bacteris productors d'àcid làctic (lactobacils).
Quina funció tenen els probiòtics dins del nostre cos?
Hem de tenir en compte que el sistema de defensa de l'organisme contra les substàncies estranyes es coneix com sistema immune. Més de dues terceres parts del sistema immune de l'organisme es troba a l'intestí.
Els aliments poden ser un factor d'agressió per l'intestí juntament amb els microorganismes (bacteris, virus i fongs), els tractaments amb antibiòtics, l'ús de medicaments, algunes malalties i les alteracions ambientals.
La flora bacteriana intestinal està formada per milions de bacteris que proliferen a l'interior de l'intestí gruixut i fermenten diferents elements produint substàncies beneficioses per a la salut. Aquests bacteris, com ja hem dit, intervenen en el sistema immunitari i en la regulació de la resposta de l'organisme davant els patògens (microorganismes perjudicials per la salut). Entre les seves possibilitats terapèutiques, podria estar fins i tot la prevenció del càncer de còlon, ja que la flora intestinal intervé en aquesta patologia i hi ha una estreta relació entre el tipus de dieta i aquesta neoplàsia maligna. De fet, alguns estudis en animals han mostrat que els probiòtics redueixen el risc de càncer de còlon, però això no ha estat comprovat en éssers humans.
L'evidència científica mostra també un alt benefici dels probiòtics per prevenir o tractar algunes condicions patològiques, com per exemple en el tractament de la diarrea aguda, ajudant a disminuir la seva severitat i durada; en el Síndrome de l'intestí irritable, disminuint el dolor abdominal i símptomes gastrointestinals en general, inclús en el control de símptomes en nens amb al·lèrgies d'alta severitat, en prevenir dermatitis atòpica, en reduir les flatulències, el dolor abdominal i la inflor i fins i tot en reduir l'aparició d'infeccions respiratòries.
Com podem millorar el nostre benestar intestinal?
Per millorar el benestar del nostre còlon i prevenir malalties com el càncer colorectal, pòlips, colitis, diverticulitis, còlon irritable... també podem incloure hàbits com els que exposem a continuació.
Afegir fibra en la dieta: Hauríem de triar aliments que continguin fibra naturalment, i no que la portin afegida artificialment. Avui en dia, per exemple, el pa integral no sol ser elaborat amb farina integral, sinó que es fa amb farina blanca i després se li afegeix salvat. Per això hem de triar sempre aliments amb fibra i el menys processats possibles com ara fruites i verdures, llegums, fruits secs i cereals integrals com arròs, quinoa, mill o cereals en gra com sègol o blat sarraí.
Aigua: Quan augmentem el consum de fibra en la nostra dieta és important augmentar també el consum d'aigua entre àpats ja que per netejar el nostre còlon és fonamental que, amb el consum de fibra, incrementem el consum d'aigua per facilitar l'eliminació de les toxines. Una quantitat de vuit gots al dia és suficient per mantenir una mobilitat adequada dels intestins, d'aquesta manera evitarem que el cos absorbeixi l'aigua de la femta i es retroalimenti amb toxines, les torni més dures i dificulti l'evacuació.
Reduir el consum de carn vermella i processada: Per millorar el nostre benestar intestinal hem de tenir en compte alguns aliments que no li són beneficiosos, ja que generen putrefaccions que es dipositen a l'intestí i a la llarga ens poden intoxicar. Aquest és el cas de les carns vermelles i processades. És millor optar per carn d'au ecològica, peix, ou, llegums, etc. Aquests aliments aportaran la proteïna i energia necessària per al nostre organisme.
Kuzu: Consisteix en el midó que s'extreu de l'arrel d'una planta coneguda científicament amb el nom de Pueraria lobata, i que té unes propietats regeneradores i reguladores meravelloses per al nostre còlon. S'utilitza diluint en aigua freda una culleradeta, de les de postres, en mig got (o una miqueta mes). Després es posa tot a foc lent durant un parell de minuts fins que ens queda una mena de crema transparent. Es pren calentet i podem prendre'n dues o tres tasses al dia.
Les algues espirulina o Klamath: Són les ideals per absorbir toxines i metalls pesats que es troben a l'intestí, a més de formar un gel que lubrica la femta. Menjant algues amb alguna freqüència, però amb moderació, es poden resoldre problemes de restrenyiment, de còlon irritable, d'intestí mandrós, a més de purificar la sang des de l'intestí.
Espero que t'hagi d'ajudat!
I recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic
lespiamonso@gmail.com.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi