Divendres, 22 de novembre de 2024

​Pla pilot a les escoles del Pallars per donar a conèixer l'ós bru

El projecte PirosLife Educatiu també s'iniciarà a l'Alta Ribagorça i la Val d'Aran | La voluntat és que aquest projecte arribi a totes les escoles de Catalunya el 2019

ACN 26 de gener de 2016 a les 08:52

Un ós bru fotografiat en un bosc del Pirineu. Foto: PirosLife


El projecte PirosLife Educatiu vol fer arribar la figura de l'ós bru a totes les escoles de Catalunya. Amb aquest objectiu s'estan acabant de dissenyar uns continguts didàctics perquè els professors els puguin treballar a les aules. Per veure l'acollida del material educatiu es començarà a treballar aquesta primavera a les escoles del Pallars, la Val d'Aran i l'Alta Ribagorça. L'objectiu és que aquest projecte s'estengui com una taca d'oli per les diferents escoles catalanes i que tots els nens quan parlin d'animals tinguin l'ós com un referent.

Per apropar més els nens a la figura de l'ós, els escolars del Pallars triaran el nom de quatre ossos que han nascut al Parc Natural de l'Alt Pirineu. Els noms de la llista per escollir seran lèxic pallarès i topònims de la zona. Prop de 3.000 alumnes d'educació infantil i primària de les 36 escoles del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Val d'Aran podran participar en el projecte PirosLife Educatiu sobre l'ós bru dels Pirineus.

La proposta se centra en "Els tresors de l’ós bru", que inclou contes, cançons i tot tipus d'activitats al voltant de l'hàbitat de l'ós, el comportament de la fauna salvatge i la seva relació amb la societat, que inclouen treball a l'aula i sortides al bosc, com ara "Parem l'orella" o "Quin nas més fi". Es presentarà a la Casa de l'Ós, a Isil, el pròxim 13 de febrer coincidint amb la primera jornada de formació sobre l'ós bru per als mestres de les comarques pallareses. Els materials s'adrecen a alumnes de 3 a 7 anys, i de 8 a 11 anys.
 

Membres del projecte, reunits aquest dilluns. Foto: ACN


El projecte PirosLife Educatiu està dotat amb prop de 110.000 euros. La part educativa del projecte PirosLife té per objectiu principal fomentar que els nens i nenes desenvolupin l'esperit crític i la sensibilitat vers la natura. La proposta s'estructura en quatre grans àmbits: l'ós bru, l'hàbitat pirinenc, espai compartit, i cultural i patrimoni, destinats a fomentar el respecte al medi ambient, l'ecologia o la conservació del patrimoni natural.

El projecte PirosLife, que es va iniciar el 2014 i que finalitzarà el 2018, està coordinat per la Generalitat de Catalunya i compta com a socis amb el Conselh Generau d'Aran, amb competències sobre fauna protegida i amb experiència gestora de l'ós bru des del 2000; Forestal Catalana, que hi aporta la gestió econòmica; la Universitat de Lleida, que s'ocupa de la part educativa, i la Fundación Oso Pardo, amb una llarga trajectòria amb temes de l'ós al Cantàbric i encarregada de fer-ne el seguiment.

L'ós com a figura principal

Sofia Isus, responsable de PirosLife a la UdL, ha explicat que l'objectiu és que els nens siguin educadors dels pares en temes de sostenibilitat i medi ambient, i ha afegit que la figura de l'ós es molt entranyable i ajudarà als nens a conèixer el medi i que siguin respectuosos amb l'entorn. Isús ha dit que s'ha detectat que els més petits coneixen amb molta més facilitat els animals de llocs llunyans que els que tenen a prop de casa i amb aquest projecte es vol canviar aquesta inèrcia agafant l'ós com a figura principal.

Francesc Blanc, cap de la secció de serveis educatius i formació permanent d'Ensenyament a Lleida, ha explicat que serà un projecte enriquidor tant pel professorat com per l'alumnat. Blanc ha dit que durant el mes de febrer es farà la formació als professors i la pràctica a les aules arribarà durant la primavera dels 2016.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació