Dimecres, 13 de novembre de 2024
riuades

Presentat al Pallars Jussà el projecte «RisqHydro» d'alerta de riuades

Consisteix en una trentena de sensors repartits pels rius del Pirineu que permetran establir un sistema d'avisos de riscos hidrològics

Redacció 27 de gener de 2016 a les 10:27

El sistema mesura les variacions dels cabals dels rius. Foto: Consell Comarcal Pallars Jussà


Durant l'any 2015 la Diputació de Lleida ha coordinat la implantació del projecte "RisqHydro: Xarxa Pirenaica de detecció de riscos hidrològics" amb la col·laboració de diverses administracions pirinenques, catalanes i franceses, entre les quals es troba el Consell Comarcal del Pallars Jussà. Aquest dimarts, els tècnics del projecte han explicat als alcaldes dels ajuntaments de la comarca afectats en què consisteix aquest projecte i la utilitat que pot tenir per als seus municipis.

L'objectiu principal d'aquest projecte, que va néixer fruit de les riuades del 2013 és establir un sistema de Xarxa monitoritzada de les capçaleres en zones de muntanya dels rius Garona, Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana i Segre, respecte les dades climàtiques i hidrològiques amb el fi de detectar els riscos hidrològics de riuades i/o inundacions i establir un sistema d'alertes. 

Al llarg del Pirineu s'han instal·lat un total de trenta estacions amb diferents sensors del nivell del riu, temperatura de l'aigua, humitat relativa, temperatura ambiental, entre altres, alhora que s'ha creat una base que registra a temps real totes aquestes dades, que permetran establir un sistema d'avisos de riscos hidrològics.

Concretament al Pallars Jussà s'han instal·lat quatre estacions ubicades en quatre ponts: a la Torre de Capdella i al pont del congost d'Erinyà, tots dos al riu Flamisell; i al pont de Claverol de la Pobla de Segur i al pont de Tremp a la C-1412b, a la Noguera Pallaresa. Al Sobirà n'hi ha vuit, sis dels quals es troben a la Noguera Pallaresa. Són a Alós d'Isil, Esterri d'Àneu, Ribera de Cardós, Escaló, Llavorsí-Rialp i Sort. N'hi ha un altre al riu Escrita, a Espot i l'últim al riu Romadriu, a Llavorsí.

També s'estan treballant protocols entre diferents administracions per tal de treballar coordinadament aquesta informació, la qual cosa permetrà establir models de predicció a mig i llarg termini sobre els riscos hidrològics del Pirineu.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació