Dimarts, 2 de juliol de 2024

​Endesa renova una línia elèctrica a Esterri d'Àneu

La companyia ha substituït 5 suports de fusta per 2 torres metàl·liques amb l'ajut d'un helicòpter

Redacció 1 de febrer de 2016 a les 11:54

Imatge d'arxiu dels treballs d'un helicòpter d'Endesa. Foto: Endesa


Endesa ha finalitzat els treballs de reforma d’una línia de mitjana tensió de 25 kV al seu pas pel municipi d’Esterri d’Àneu, amb l’ajuda d’un helicòpter i l’objectiu de millorar el servi elèctric i disminuir l’impacte sobre el medi i l’avifauna. Aquesta actuació ha suposat una inversió de 23.300 euros aportats íntegrament per la companyia. 

Els treballs han consistit a retirar 5 pals de fusta i un suport de formigó de base tubular. A més, s’han estès 160 metres de nou cablejat aeri i col·locat dos noves torres metàl·liques equipades amb les últimes tecnologies del mercat, com són els aïlladors polimèrics. Aquests elements, fabricats a partir d’un compost a base de fibra de vidre i silicona, substitueixen els que s’utilitzaven anteriorment de vidre i aporten avantatges significatius. En concret, tenen un pes més lleuger i major resistència a les inclemències meteorològiques com la calamarsa, les pedregades, o les descàrregues de llamps.      

Donada l’orografia especialment abrupte del paisatge, totes les tasques de retirada i renovació de les torres i cablejat s’han fet amb el suport d’un helicòpter des del que s’ha realitzat el transport de material, la col·locació del formigó per les bases dels nous suports i finalment el desplaçament per aire de les noves estructures per encaixar-les a la base, amb l’ajuda dels equips humans que s’hi van desplaçar a peu.
 

Un helicòpter treballant en les tasques de millora a Esterri d'Àneu. Foto: Endesa


Endesa ha aprofitat aquesta actuació per introduir mesures per protegir l’avifauna de possibles accidents per col·lisió o electrocució. Gràcies a la instal·lació de dispositius protectors d’aïllament a la línia es redueix risc elèctric en el moment en què una au que reposa en una torre aixeca el vol, ja que en estendre les ales hi podria haver contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric, així com la conseqüent descàrrega.

Aquesta actuació forma part dels plans de renovació tecnològica de la companyia a la demarcació de Lleida, i comportà una millora de la qualitat del subministrament als més de 600 clients del municipi, i un menor impacte sobre un medi tan singular i representatiu del Pirineu lleidatà.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació