Dijous, 23 de gener de 2025

Sequera: sense llum al final del túnel després de dos mesos sense ploure

Al sud del Pallars Jussà fa més de 60 dies que no hi plou | Els embassaments pallaresos, no obstant, es troben al voltant del 70%

3 de febrer de 2016 a les 09:11

La falta de pluges no sembla afectar els embassaments pallaresos. Foto: Guin Macaya


Seixanta dies seguits sense ploure en molts punts del Pallars Jussà i en algunes zones del Pallars Sobirà i, de moment, sense data per acabar aquesta ratxa històrica. Malgrat que a partir d'avui s'esperen petits canvis de temps, a causa de l'arribada de dos fronts, tot apunta que no deixaran precipitacions significatives ni generals.

De moment, les esperances que entre el 4 i el 5 de febrer un episodi de pluja deixés entre 10 i 20 litres arreu de Catalunya –puntualment més- s'han esvaït totalment. En les darreres hores, a més, els models han rebaixat molt la probabilitat que entre el 6 i 7 de febrer plogui de manera significativa a bona part del país. Caldrà veure, finalment, com acaba aquesta nova situació.

Tot les xifres negatives, el Pallars Sobirà és una de les comarques catalanes que ha registrat la quantitat d'aigua més gran acumulada en els últims dos mesos. Les nevades que s'hi han registrat esporàdicament han ajudat, encara que també per sota dels valors habituals per l'època de l'any. Al Jussà, en canvi, i especialment al sud-est de la comarca, fa més de 60 dies que no hi plou.

Cal recordar que el passat 27 de setembre Barcelona va batre el seu rècord històric de 85 dies sense ploure, que no es batia des de l'estiu del 1928. Avui, en el conjunt de Catalunya, ja són 90 dies amb menys d'un litre caigut diari i tot apunta que la xifra es pot acostar perillosament al centenar.
 

Mapa de la ratxa seca a Catalunya. Foto: Meteocat


L'ACA nega risc de restriccions

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) segueix una sequera meteorològica que, de moment, no és alarmant a nivell de recursos hídrics. La falta de pluja no afecta, de moment, les reserves d'aigua dels pantans, que es mantenen al 73% de la sevua capacitat de mitjana. En alguns casos, el nivell fins i tot ha crescut respecte dels registres de fa un any, com en els embassaments de Camarasa, Escales o Sant Antoni.

Segons els experts, aquests nivells permetrien tenir reserves durant els propers quinze mesos encara que continués sense ploure.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació