Dimecres, 3 de juliol de 2024

Ós bru: més recursos per evitar danys als ramats

Redacció 4 de febrer de 2016 a les 12:50

La informació sobre el projecte PirosLife Educatiu de fer arribar a les escoles de muntanya un pla pilot per donar a conèixer l’ós bru ens fa plantejar a la pagesia diverses qüestions. D’entrada, no es tracta d’anar en contra de cap iniciativa educativa relacionada amb el medi i que tingui com a objectiu fomentar el coneixement d’espècies que han tingut o tenen per hàbitat el Pirineu. Ara bé, cal tenir en compte que per a la pagesia, que comparteix el mateix hàbitat i que, en definitiva, és qui el manté, la reintroducció de l’ós bru, ha comportat un seguit de danys per als ramats que hi pasturen, incloses pèrdues econòmiques, afegides als danys d’altres espècies salvatges, i que no s’han tingut en el nivell adequat de consideració per part de l’administració.


Per això, seria injust que en les escoles de les nostres comarques es potenciessin uns continguts didàctics sobre aquesta espècie i s’obviés l’altra cara de la moneda: el perill que suposa aquest animal salvatge per a la ramaderia de muntanya.

Els responsables d’aquesta iniciativa i l’administració han d’entendre la dificultat que comporta la convivència entre els ramats i la fauna salvatge (ara parlem de l’ós bru però també comencem a preveure problemes amb el llop). Per això, tenint en compte que la població de l’ós segueix creixent, no s’haurien d’alliberar més animals i cal que es mantinguin i reforcin les mesures per evitar els atacs als ramats de vaques i fer-les extensives al bestiar equí i boví, que també els han començat a patir. Aquesta demanda forma part d’un document de posicionament davant la pressió creixent de la fauna salvatge aprovat pel Consell Nacional del nostre sindicat l’octubre passat.

Amb la presència de l’ós bru i la manca de mesures eficients contra els danys que causa al bestiar, el futur de la pagesia d’alta muntanya es topa amb una altra dificultat. L’administració hauria de fer un esforç per recuperar-hi la població de persones i d’animals que cuiden i mantenen l’espai, netegen el sotabosc, desbrossen i dallen els camps que després serveixen de tallafocs o d’aliment per al bestiar. Com recull la ponència de política agrària aprovada en el XII Congrés que vam celebrar el gener passat, és urgent l’augment d’esforços i recursos per preservar la tasca de la pagesia en aquestes zones i, quan els danys ja s’han produït, cal que ens garanteixin una indemnització justa.

Joan Guitart
Membre de la Comissió Permanent d’Unió de Pagesos

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació