Sovint m'he imaginat la Geganta de Collegats com l'atalaiada protagonista d'una fecunda història de vida. Frontissa pètria entre els dos Pallars es converteix en narradora omniscient d'una pletòrica epopeia. Des de damont ho veu tot, tot ho explica i ho comprèn encara que no sempre hi estigue d'acord. Ara mou el cap en signe de desaprovació, ara s'enrialla per l'èxit aconseguit. N'ha vist passar de tots colors i en el degoteig de l'aigua de Noguera, que s'escola al seus peus, continua llegint atentament i immutable el futur comarcal.
Bé devia, doncs, aplaudir la iniciativa agosarada i profitosa de Pau Gallifa quan va decidir instal·lar a Tremp la primera tipografia del Pallars tal com ho conta el llibre Dos-cents anys d'impremta al Pallars (1986), que bé mereixeria una nova i ampliada posada en escena als inicis del segle XXI. Empresa profitosa, deia, que va facilitar no només l'aparició del primer llibre al Pallars el 1785 El antiguo obispado de Pallàs, en Catalunya del canonge Jaume Pasqual sinó també una modesta seqüela impressora. De tot això se n'alegrava la Geganta que veia com als pallaresos els arribava el progrés llibresc i pensava que a través de lletra impresa principiava l'obertura i, poc a poc, s'aconseguiria trencar el tradicional aïllament amb bones comunicacions, amb la mecanització del camp, amb la millora del servis sanitaris, i educatius, amb l'aparició del turisme... De fet, però, hagueren de passar cent anys més per arribar les notícies escrites, per tenir en societat i a les llars pallareses El pronunciamiento, El pallaresa i l´Eco del Pallars.
El canadenc Mc Luhan, en la seua obra canònica La Galaxia Gutenberg. Génesi del "Homus Typographicus" (1985), parla de la societat i la importància de la comunicació en les nostres vides justament dos-cents anys després de la proesa empresarial de Pau Gallifa. Ja és casualitat! Ho feia profèticament i apocalíptica per declarar la desaparició del llibre i per extensió de l'escriptura com a fonaments culturals i també per a concebre el desenvolupament tecnològic com un mitjà que permet l'extensió de la nostra corporalitat i a la vagada dels sentits. No tot s'ha complert sortosament. Continuem gaudint del llibre i de la noticia impresa encara que el món avanci imparable cap a la digitalització.
Certament, a cada graó que ascendim, s'obre una perspectiva diferent de contemplar la realitat. El nostre univers s'eixampla per a continuar essent, amb la tecnologia digital més que mai, protagonistes indispensables de la història. Passem, doncs, d'ésser receptors de la informació a subjectes actius i interactius amb poder no només per a decidir els continguts sinó també per a crear-los. Passem de ser un lector anònim a ser un lector identificable, individualitzat.
La cara de la Geganta té avui un somriure encomanadís. Sap que amb l'aparició de Pallars Digital comença una nova forma de mirar el món, de tractar la informació, de fer-la més pròxima, transparent i democràtica.
Senzillament, ara només cal fer clic!
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi