Dijous, 9 de gener de 2025

​El Parc Natural de l'Alt Pirineu, referent en el control d'espècies invasores

Des de la seva creació l'any 2003 s'estan fent polítiques de prevenció

ACN 5 de febrer de 2016 a les 10:40

Rètol al pantà de la Torrassa on s'expliquen les actuacions. Foto: ACN


El Parc Natural de l'Alt Pirineu és una de les zones de Catalunya amb més control sobre les espècies invasores. Les polítiques de prevenció que està duent a terme des de fa anys ha portat a què sigui un dels indrets amb menys espècies invasores. Tot i això és complicat arribar a eradicar-les totes i des del Parc Natural es tenen focus localitzats d'espècies com l'Elodea, al pantà de la Torrassa, o de Seneci del cap a l'Alt Urgell. Pel que fa a fauna el problema més gran el generen la daina i el mufló.

Jordi Canut, tècnic del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha explicat que l'objectiu és eradicar les espècies invasores ja que creen problemes ambientals i socioeconòmics. Canut ha afegit que una de les plantes invasores que porta més problemes al Parc Natural és l'Elodea. Es tracta d'una planta aquàtica que afecta l'ecosistema de la mollera d'Escalarre, perjudica la pesca i posa en perill la supervivència de la planta amenaçada 'Hippus vulgaris'.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu, en col·laboració amb Endesa, treballen per eradicar aquesta espècie. Les tècniques utilitzades són la manual i la mecànica (una màquina amfíbia polivalent que permet tallar i extreure la planta). Paral·lelament es va dissenyar un sistema de parcel·les de control i d'experimentació en una zona del pantà densament poblat per l'espècie forana, a partir de les quals s'ha realitzat diferents assajos per reconèixer els tractaments més eficaços. Les conclusions d'aquest pla experimental encara no es tenen i s'estan acabant de finalitzar.

Recentment ha sorgit una aplicació mòbil per combatre les plantes invasores. Aquesta aplicació mòbil, que permet localitzar aquest tipus d'espècies, possibilita la interacció entre observadors, usuaris i experts. Els ciutadans poden fer fotos i enviar-les, de forma que es localitza l'espai i es pot determinar si pertanyen a espècies invasores. A Catalunya hi ha més de 1.300 espècies exòtiques, de les quals una cinquantena són invasores.

Canut ha explicat que el Parc Natural de l'Alt Pirineu és una de les zones amb menys problemes d'espècies invasores gràcies a factors d'altitud i limitacions climatològiques i també per les polítiques de prevenció que s'estan duent a terme des de fa anys, conscients del problema ambiental i socioeconòmic que suposen.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació