Diumenge, 22 de desembre de 2024

​Agricultura posa en marxa l'estratègia per prevenir la llengua blava

Unió de Pagesos havia reclamat un estudi «rigorós» abans d'obligar els ramaders a vacunar tots els animals

Redacció 5 de febrer de 2016 a les 11:29

Veterinaris identificant bestiar exposat en un certamen, en imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa


Després dels diversos focus de llengua blava detectats a França, el ministeri d’Agricultura va proposar a les Comunitats Autònomes frontereres la vacunació preventiva de bovins i ovins, mesura que el departament d’Agricultura, una vegada valorats tots els arguments tècnics, així com els inconvenients i avantatges de realitzar aquesta vacunació, ha considerat com la millor opció per  tal d’evitar les greus conseqüències que podria tenir l’entrada de la malaltia a Catalunya.

Agricultura estima que vacunar preventivament és més eficaç i permet una millor gestió dels ramats pel que fa l’aplicació del tractament, amb temps i de forma flexible. Això no seria així si s’acabés declarant un brot, fet que obligaria a vacunar amb presses i a tot el bestiar de Catalunya, sense excepcions. A més fent-ho així, el ministeri aportarà la vacuna gratuïtament, estalviant un despesa important a la Generalitat i als ramaders.

Així, des d'aquest passat dijous, dia en què s'ha publicat l’ordre ministerial referent a la vacunació de llengua blava al BOE, els ramaders que ho vulguin, ja poden començar a aplicar la vacuna al seu bestiar. La resta ho poden anar fent en funció de l’estat dels seus ramats, complint sempre amb la data de termini, que s’ha establert el dia 30 d’abril, amb possibilitats de ser ampliat.

La decisió del Departament d'Agricultura arriba dos setmanes després que Unió de Pagesos reclamés un estudi "rigorós" contra la llengua blava abans d'obligar els ramaders de 27 comarques catalanes a vacunar tots els animals contra aquesta malaltia.
 
L'orde estatal
 
L’ordre estatal determina que s’ha  de vacunar el bestiar de les explotacions d’oví i boví ubicades a 100 km de la frontera amb França. A Catalunya se’n veuran afectades 27 comarques, entre les quals s'hi troben el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà. Es calcula que es veuran afectats aproximadament un total de 412.500 caps de boví i 305.00 caps d’oví.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació