Imatge d'un mascle de perdiu blanca camuflat en la neu. Foto: ACN
El canvi climàtic està alterant el període de reproducció de la perdiu blanca (Lagopus muta pyrenaica), una espècie catalogada com a vulnerable a l'estat espanyol. Un estudi en què participa l'investigador de l'
Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la
Universitat de Lleida (UdL), Antoni Margalida, assenyala que l'avançament del desgel millora l'alimentació de les femelles, afavorint així l'èxit reproductiu, segons expliquen des de la UdL. La recerca, publicada a la prestigiosa revista internacional
PLOS One, compta amb especialistes de l'
Institut Pirinenc d'Ecologia-CSIC, la
Universitat del País Basc, i l'Oficina Nacional de Caça i Fauna Salvatge de França.
Els investigadors han pres mostres fecals de perdiu blanca durant tres anys al massís del Canigó, en una àrea de 50 quilòmetres quadrats situada entre 2.200 i 2.700 metres d'altitud, per comprendre millor la seva alimentació i la relació amb els períodes de posta. Les anàlisis micro-histològiques han posat de manifest que un 52% de la dieta són fulles de dicotiledònies i un 22%, tiges i brots d'espècies llenyoses. En aquestes darreres, han estudiat els nivells de nitrogen, que influeix en la síntesi de proteïnes.
L'estudi ha comprovat que "la data de fusió de la neu marca el nivell de proteïna digestible de les plantes i, per tant, la qualitat de la dieta" d'aquestes aus. Quan el desgel s'avança, les plantes acceleren el seu creixement i la qualitat dels aliments és millor, augmentant així les seves possibilitat d'èxit reproductiu. En canvi, quan es retarda, les femelles es ressenten de la menor quantitat de proteïnes ingerides, segons informen des de la Universitat de Lleida.
Així doncs, l'augment de temperatures que comporta el canvi climàtic estaria beneficiant la supervivència de les perdius blanques als Pirineus. Tot i això, la desaparició de la neu també fa que els exemplars estiguin més exposats als depredadors. Els autors d'aquesta recerca volen continuar estudiant aquest fenomen als Pirineus i els Alps, incidint en l'alimentació de les femelles, segons la UdL. Busquen elaborar models que puguin predir l'impacte potencial de l'escalfament global tant en les dinàmiques de població tant de la perdiu blanca com d'altres aus alpines.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi