Els set espeleòlegs que han passat la nit atrapats a una cova a la localitat d'Herran, a l'Alta Garona, ja han estat rescatats sans i estalvis. Un grup de set persones havia quedat atrapat des d'aquesta matinada a la localitat d'Herran, situada a l'Alta Garona, a la regió de Migdia-Pirineus i a uns 80 quilòmetres de Vielha. El grup restant de vuit espeleòlegs han pogut sortir de la cova al voltant de les quatre de la matinada i han pogut donar l'alerta a la gendarmeria de Luchon.
Es tracta d'alumnes d'un curs de Tècnic en Espeleologia que s'imparteix a l'
Institut de la Pobla de Segur. Segons han explicat a l'ACN fonts del centre educatiu, els estudiants, que són majors d'edat, han sortit de la cova pel seu propi peu després de ser localitzats a primera hora del matí pels equips d'emergència. Una de les rescatades, a més, és sòcia de la Societat Amics de la Muntanya (SAM) de Tremp.
En aquest sentit, han assenyalat que el grup estava format per 15 persones, 2 de les quals monitors, i que després d'entrar a la cova per dues entrades diferents, un es va veure atrapat per la quantitat d'aigua de la neu fosa i el risc que suposava al convertir en extremadament relliscoses les roques per on caminar. Davant aquesta circumstància van decidir fer nit a la cova i sortir de matí per l'entrada per on havia accedit l'altre grup.
La cova on han tingut lloc els fets està situada a Herran, a l'Alta Garona, a la regió de Migdia-Pirineus, a uns 80 quilòmetres de Vielha. Segons fonts de l'Institut de la Pobla, un dels dos grups va decidir fer nit a la cova pel risc que suposava el desglaç de la important acumulació de neu i el volum d'aigua que hi havia acumulat sobre les roques de la cova.
Imatge del l'Institut de la Pobla, on els alumnes cursen els estudis. Foto: ACN
L'altre grup que va entrar per una punt diferent va sortir de la cova al voltant de les quatre de la matinada i van poder donar l'alerta a la gendarmeria de Luchon. Aquest matí els serveis d'emergència han localitzat el grup atrapat i els han ajudat a sortir pel seu propi peu. Els alumnes estan cursant un curs de Tècnic en Espeleologia que l'Institut de la Pobla de Segur fa dos anys que imparteix. La cova és coneguda pels practicants de l'espeleologia i els equips de rescat.
"Mesura de precaució" més que un accident
El director de l'Institut de la Pobla de Segur, Ramon Jordana, ha explicat que més que un accident es tracta "d'un incident o retard a l'hora de sortir de dins de la cova". Jordana ha afegit que "en cap moment hi ha hagut perill pels alumnes ni pels professors" i parla d'una "mesura de precaució i seguretat". El director del centre ha dit que els alumnes han passat per unes proves d'accés i que tenen experiència en espeleologia i ha afegit que "en cap cas des del centre es posaria en risc els alumnes".
La formació prevista per aquest cicle seguirà el seu curs habitual sense cap alteració donat que no s'ha produït cap accident. Jordana ha dit que els espeleòlegs no han viscut cap situació d'estrès ni angoixa i si de cas aquest nerviosisme l'han viscut les persones que estaven a fora i des de la distància.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi