Diumenge, 22 de desembre de 2024

Els municipis de muntanya reclamen compensacions fiscals per a les empreses

És una de les reivindicacions que s'ha posat de manifest al congrés que celebren a Lleida

ACN 13 de febrer de 2016 a les 11:19

Imatge del Congrés celebrat aquest divendres. Foto: ACN


Els municipis de muntanya de l'estat espanyol reclamen compensacions fiscals per a les empreses que s'instal·lin al territori, així com també una fiscalitat pròpia que ajudi els ajuntaments d'aquestes zones a tirar endavant polítiques per frenar la despoblació. Són reivindicacions que s'han posat de manifest al II Congrés de l'Associació espanyola de Municipis de Muntanya que s'ha celebrat aquest divendres a Lleida amb el lema "Oportunitats i reptes de la muntanya del futur".

L'entitat també exigeix un repartiment dels fons de l'Estat que no "discrimini" les poblacions de muntanya ja que actualment el criteri que preval és el de la quantitat d'habitants, segons ha afirmat el seu president, l'aranès Francesc Boya. La introducció de les noves tecnologies de telecomunicació, la formació i la millora de les infraestructures també són elements essencials per revitalitzar unes zones que ocupen el 40% del territori espanyol.

La trobada s'emmarca en la 3a edició del Saló de l'Esport i Turisme de Muntanya de Lleida i reuneix un centenar de representants d'ajuntaments i diputacions d'arreu de l'estat. Les zones de muntanya ocupen el 40% del territori espanyol. D'altra banda, a les 84 comarques de muntanya de l'Estat hi viuen actualment un milió i mig de persones sobre una població total de 46,5 milions (el 3,2%), mentre que l'any 1950 hi vivien dos milions de persones sobre un total de 28 (el 7,1%).

El president de l'Associació Espanyola de Municipis de Muntanya (esMontañas), Francesc Boya, ha explicat que l'objectiu bàsic del congrés es posar en relleu la problemàtica dels municipis de muntanya, començant pels problemes demogràfics, i reivindicar davant les administracions i la societat en general "el valor que tenen les muntanyes, la seva conservació i preservació, i que les muntanyes no s'entenen sense la gent que hi viu".

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació