Miranda i Ubach han signat un conveni de col·laboració. Foto: ACN
El director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Miranda, i el president de l’Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec, Joan Ubach, han signat aquest dimarts a la seu de l'ICGC a Tremp un conveni de col·laboració per tal d’impulsar la candidatura del que seria el segon geoparc català i el primer de la demarcació de Lleida.
Mitjançant el conveni signat, l’ICGC exercirà la direcció científica del Geoparc Conca de Tremp-Montsec per tal de col·laborar en la redacció dels aspectes científics del Pla director del projecte i en la preparació de la visita d’avaluació de la candidatura.
Igualment, prestarà el seu suport durant la Setmana dels Geoparcs Europeus, que se celebra cada any, fent una ponència i exercint de guia d’una excursió divulgativa dins l’àmbit del geoparc, entre d’altres activitats. El Centre de Suport Territorial que l’ICGC té a Tremp acollirà, també, la seu de l’Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec.
El conveni preveu una col·laboració més àmplia entre ambdues entitats pel que fa a l’intercanvi de coneixements científics, la promoció de la recerca i l’organització d’activitats de docència o de divulgació en matèries d’interès comú.
Compromís de quatre comarques
El projecte per a crear el primer geoparc de la demarcació de Lleida agrupa 14 municipis del Pallars Jussà; el municipi de Baix Pallars (Pallars Sobirà); Coll de Nargó (l’Alt Urgell), i els municipis d’Àger, Camarasa i Vilanova de Meià (la Noguera). Per a la definició d’aquest àmbit geogràfic es van tenir en compte criteris de patrimoni geològic, els treballs de conservació o difusió d’aquest patrimoni impulsats durant dècades i la delimitació dels termes municipals.
La zona de la Conca de Tremp-Montsec ha estat un escenari de recerca per a moltes empreses, universitats i institucions de les diferents branques de les Ciències de la Terra durant els darrers 50 anys. En aquest territori es poden trobar explicacions sobre les estructures que van formar el Pirineu i sobre el seu aprofitament hidràulic i miner. És ric també en jaciments arqueològics, que permeten documentar-ne l’ocupació humana des de fa 200.000 anys, i especialment en jaciments paleontològics que són testimoni dels últims dinosaures que van habitar Europa.
La Conca de Tremp disposa d'un excel·lent patrimoni geològic. Foto: Territori
A la Conca de Tremp-Montsec s’identifiquen diversos paisatges geològics i també tipus de sòls que reflecteixen les diferents roques mare. Igualment, la gran qualitat del cel fosc d’aquesta zona l’ha fet mereixedora de la distinció com a Reserva i Destinació Turística Starlight, marca avalada per la Unesco. El reconeixement del geoparc comportaria formar part d’una xarxa internacional i d’un programa propi de la Unesco, amb el consegüent impuls pel turisme i l’activitat econòmica que beneficiaria la zona.
El passat 25 de novembre de 2015 es va presentar la candidatura del Geoparc Conca de Tremp-Montsec. El proper mes de març el comitè de coordinació de la Xarxa Europea de Geoparcs s’ha de pronunciar sobre la documentació aportada per la candidatura. Si el vot és favorable, assignarà uns avaluadors que faran la visita al territori entre els mesos de maig i juliol. El veredicte final es coneixeria en el marc del Congrés Mundial de Geoparcs que tindrà lloc al Regne Unit el 26 de setembre.
Què és un geoparc?
Un geoparc és un territori reconegut per la UNESCO que compta amb un patrimoni geològic, paleontològic i miner d’importància internacional. El distintiu de geoparc no és una figura legal de protecció sinó el reconeixement d’aquesta organització internacional a un model de gestió del patrimoni com a eina de desenvolupament local sostenible.
La Xarxa Global de Geoparcs de la UNESCO comprèn 120 localitzacions en 33 països d’arreu del món. D’aquestes, 69 formen part de la Xarxa de Geoparcs Europeus i es reparteixen en 23 països, dels quals un es troba a Catalunya, el geoparc de la Catalunya Central.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi