Dimecres, 22 de gener de 2025

Presenten un inventari que recull el patrimoni industrial del Pallars Jussà

L'acte també va servir per presentar en societat l'associació Pirineus.watt

20 de febrer de 2016 a les 11:46

L'acte ha tingut lloc a l'Epicentre de Tremp. Foto: Epicentre


L'Epicentre de Tremp ha acollit aquest divendres al vespre la presentació de l'Inventari del Patrimoni Industrial del Pallars Jussà, promogut pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA). Aquesta obra ha permès catalogar un total de 115 elements de producció industrial o d'interès tècnic de la comarca com són forns de calç, teuleres, bòbiles, mines, fàbriques de ciment, farineres o molins d'oli, entre moltes altres activitats productives.

Hi destaquen el conjunt de preses hidràuliques i centrals hidroelèctriques que conformen el patrimoni hidroelèctric de la comarca, una de les principals activitats industrials del Jussà. Aquest inventari del patrimoni industrial ha de contribuir en el futur per planificar millor les estratègies de desenvolupament de la comarca.
 
L'acte ha servit també per fer la primera presentació pública de l'Associació Pirineus.watt, que neix amb la voluntat de promoure i impulsar la valorització del patrimoni industrial i hidroelèctric del Pirineu. L'associació va exposar alguns dels primers projectes que vol impulsar: una exposició fotogràfica comparativa de la construcció de dues centrals hidroelèctriques per part de les empreses de F. S. Pearson a començament del segle XX (Necaxa, a Mèxic i Talarn, al Pallars); la realització al Pallars del IV Simposi Internacional sobre història de l'electrificació, l'any 2017; o una jornada sobre patrimoni hidroelèctric i paisatge.

Elements patrimonials del territori

Les grans obres hidroelèctriques realitzades al Pirineu durant el segle XX, a banda de la seva importància per al desenvolupament industrial i la modernització de Catalunya, foren excepcionals, en alguns casos, des d'un punt de vista tecnològic i d'unes dimensions gegantines des de la perspectiva de l'obra civil i l'enginyeria. Actualment, les instal·lacions hidroelèctriques construïdes formen part indestriable del paisatge i s'han convertit, per raons diverses, en elements patrimonials del territori.
 

El Pallars Jussà és un territori ric en patrimoni industrial. Foto: mNACTEC


Durant els darrers anys s'han impulsat i realitzat al Pallars Jussà diferents iniciatives coincidint amb el centenari de l'arribada de les empreses hidroelèctriques a la comarca i de l'inici de l'explotació dels rius que la recorren per generar energia elèctrica. El camí recorregut fins ara ha estat important, però el procés d'electrificació, els seus efectes transversals i rellevants, i el patrimoni hidroelèctric existent, justifiquen anar molt més enllà de la commemoració d'una efemèride i posar-ho en valor com un dels aspectes fonamentals que defineix i caracteritza el Pallars Jussà.

L'acte va comptar amb la participació del director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Jaume Perarnau; representants de l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran; del president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda; del president de Pirineus.watt, Xavier Tarraubella; i de l'autor de l'inventari del patrimoni industrial Jordi Solà.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació