Dimecres, 22 de gener de 2025

La menopausa i l'alimentació

La dietista i nutricionista Laura Espia ens explica com afrontar la menopausa amb una bona nutrició

25 de febrer de 2016 a les 14:10

Fruit de l'anterior article anterior em preguntàveu sobre la menopausa. Doncs bé, la menopausa és un fet natural que succeeix a la dona al voltant dels 45 i 55 anys d'edat, en aquest període de transició els ovaris de la dona deixen de produir òvuls, els seu cos produeix menys estrògens i progesterona i la menstruació es torna menys freqüent fins que finalment desapareix.


Les dones poden tenir diferents senyals o símptomes durant la menopausa. Això succeeix perquè els estrògens són utilitzats per moltes parts del nostre cos, de manera que, a mesura que van disminuint la producció d'estrògens, aniran apareixen els símptomes. Els canvis més comuns poden ser: 

Augment de pes: sovint traduït en obesitat a causa d'alteracions hormonals i una disminució de l'activitat física.  

Alteracions neurovegetatives: Es produeix un augment de la secreció de l'hormona noradrenalina que, entre altres funcions, hi ha la regulació de la temperatura corporal. Aquest fet és el culpable de les famoses sufocacions que es poden veure agreujades per factors externs com l'estrès, l'alcohol, els aliments picants, les begudes calentes... entre altres.

Alteracions urogenitals: Pèrdua de l'elasticitat de la paret vaginal, sequedat i picors degut a la disminució del reg sanguini. La debilitat muscular tindrà com a conseqüència la incontinència urinària. Pot inclús alterar el pH de l’orina i provocar cistitis. 

Alteracions de l'aparell locomotor: La baixa producció d'hormones femenines és un factor important en l'aparició d'osteoporosis. En aquesta edat, de forma natural, comença la pèrdua de teixit ossi que fins aleshores s'ha anat formant. 

Pell i cabell: La dona podrà patir més pèrdua de cabell, augment de les arrugues, pèrdua d'elasticitat, pell seca i aparició de taques a la pell.
 

Les recomanacions dietètiques durant aquest període serien:

Primer de tot, disminuir les calories totals diàries per tal d'evitar el sobrepès, hauríem de procurar augmentar fins a tres racions al dia de vegetals, a més d'augmentar la quantitat de líquids, ja sigui en forma d'aigua, brous o infusions fins a litre i mig al dia. La diüresis farà disminuir les sufocacions i permetrà una millor circulació de la sang. Hem de tenir present una correcta aportació de fibra que afavorirà el trànsit intestinal i ens donarà sensació de sacietat.

Un altre punt important seria optar per proteïna vegetal enlloc de proteïna animal, ja sigui en forma de llegums o de productes derivats de la soja.

Hem de pensar que en aquesta etapa es té més risc de patir osteoporosis, per tant haurem d'augmentar els aliments rics en calci arribant a les quatre racions al dia. S'ha de tenir en compte que hàbits com el tabac, l'excés de cafeïna i la sal disminueixen l'absorció de calci. Per contra, els cítrics, l'aportació correcta de proteïna i la vitamina D són factors que faciliten la seva absorció. La vitamina D la podem trobar en aliments com el peix blau o creant-la nosaltres mateixos amb els rajos solars.

Els complements alimentaris més utilitzats en la menopausa són:

Agnus castus: És un regulador hormonal. Es fa servir per tractar no només les sufocacions sinó també la depressió associada a la menopausa i la sequedat vaginal. Exerceix una funció equilibradora dels estrògens pel que resulta ideal pel tractament de la menopausa.

Sàlvia: Redueix la sudoració, estimula la circulació cerebral i és emmenagoga. Fer infusions d'aquesta planta o prendre-la en extracte ajuda a disminuir les sufocacions.

El saüc: És un agent natural que alleuja els símptomes de la menopausa, sent els fito estrògens els compostos responsables de la seva eficàcia.

I finalment, realitzar exercici diàriament. Caminar, ballar i fer exercicis aeròbics d'impacte suau té diversos beneficis, que inclouen no només cremar calories excedents i alleujar la tensió, sinó augmentar la massa òssia i millorar l'absorció de calci.


Espero que t'hagi d'ajudat!

I recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic lespiamonso@gmail.com.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació