Dimecres, 22 de gener de 2025

El castell de València d'Àneu tornarà a ser visitable

Es considera aquesta fortificació l'última on va onejar la bandera catalana com a país independent

2 de març de 2016 a les 09:20

Membres de la Comissió, aquest dimarts al castell de València d'Àneu. Foto: Joan Blanco


La Comissió de Seguiment del castell de València d'Àneu, constituïda aquest dimarts a l'Ajuntament d'Alt Àneu, ha anunciat que la fortificació medieval tornarà a ser visitable aquest estiu, després de 25 anys de les primeres intervencions. La Comissió, presidida per l'alcaldessa d'Alt Àneu, Laura Arraut, està dirigida pel president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, que n'exercirà les funcions gerencials i de coordinació i constituïda per tres consells representatius: consell polític, social i científic.

Després de la inauguració el passat 5 de setembre de les intervencions realitzades al castell durant els darrers cinc anys (2010-2015) amb un import de 500.000 euros (100.000 provinents del pressupostos de l'Estat i 400.000 conveniats entre la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida) i 25 anys després de les primeres intervencions (1990), aquest és el primer pas per obrir-lo al públic com a element de dinamització turística de les Valls d'Àneu.

Des de la Comissió es vol que el castell de València es converteixi en un element dinamitzador de les Valls d'Àneu. La visita tindrà com a fil conductor la figura d'Hug Roger III, darrer comte del Pallars. Aquesta edificació és un element molt simbòlic per la gent de les Valls d'Àneu donat que es considera l'última fortalesa on onejà la bandera catalana com a país independent. 

Segons ha explicat el director de la Comissió, Ferran Rella "es tracta de posar en valor el propi patrimoni com a font de rendibilització turística, social i en definitiva, econòmica, sobre el territori de les Valls d'Àneu".

El castell d'Hug Roger III

Situat entre els cursos dels rius Noguera Pallaresa i Riu de la Bonaigua, a 1.085 metres d'altitud, sobre un turó que domina tota la vall d'Esterri d'Àneu, aquesta fortificació medieval que data del segle XV, és i va ser un lloc estratègic testimoni de la grandesa del Comtat del Pallars. Fou la residència dels comtes del Pallars i bastió d'Hug Roger III (1451-1508), el "Senyor de les Muntanyes" i es considera l'última fortalesa on onejà la bandera catalana com a país independent.

Hug Roger III, l'últim comte del Pallars, va desafiar l'ordre establert de la segona meitat del segle XV i va lluitar per la independència del seu comtat amb el somni de convertir-lo en un estat al cor dels Pirineus. Enfrontat amb Joan II i més tard amb Ferran el Catòlic, buscà aliats a França per poder protegir el seu territori. Mentre els buscava, la seva esposa, la comtessa Caterina Albert, resistí durant 3 anys el setge al castell i, al final i sense arribar l'ajuda esperada, va capitular, apagant-se així el somni pallarès.

Hug Roger III moriria a la presó del castell de Xàtiva, lloc habitual d'empresonament dels nobles rebels de la Corona. A finals del segle XVIII el castell de València d'Àneu, el centre polític del Pallars medieval, estava ja en ruïnes i a partir del 1939 s'utilitzà de base de les trinxeres per lluitar contra els "maquis".

El conjunt arqueològic recuperat i arranjat està configurat per un doble recinte fortificat: el Sobirà, on s'ubiquen les estances del castell, i el Jussà, el poblat medieval de València. Ambdós àmbits han estat excavats (han aflorat les reformes i reordenacions realitzades a les estances al llarg dels segles i durant el seu ús durant i després de la Guerra Civil) i s'han consolidat les restes de les seves estructures arquitectòniques més rellevants, tot constituint un conjunt fonamental per conèixer la història del comtat i del poblament medieval.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació