Dilluns, 23 de desembre de 2024

Més de 60 intervencions al Pallars el 2015 per violència masclista

En 56 casos l'agressor ha estat l'exparella i en 4 la parella actual | Altres casos poden no estar comptabilitzats perquè les dones estiguin en una casa d'acollida o en un pis protegit

Redacció 7 de març de 2016 a les 09:21

Una agent del Grup d'Atenció a la Víctima atenent una ciutadana. Foto: Juanma Paléz


Les oficines d'atenció a la víctima del delicte (OAVD) del Departament de Justícia han dut a terme 6.361 intervencions relacionades amb casos de violència masclista en l'àmbit de la parella durant el 2015, segons ha donat a conèixer el departament de Justícia aquest divendres. Al Pallars, les víctimes ateses durant l'any, que tinguin el domicili registrat en les estadístiques han estat 60, 56 de l'exparella i 4 de la parella. De totes elles, 59 dones han estat ateses al Pallars Jussà i només una al Pallars Sobirà.

Com indiquen des del Departament de Justícia, "probablement no és una xifra que respongui amb total exactitud a les víctimes de les comarques perquè podria donar-se algun cas en què no tenim dades de residència bé perquè es trobin en casa d'acollida o pis protegit, o perquè són testimonis protegits, o estan en centre de salut mental, per exemple". En aquests casos, la víctima surt al còmput total de dones ateses a Catalunya, però no es pot distribuir pel territori, i per tant es desconeix si hi ha alguna d'aquestes dones no assignades a cap territori que en realitat tingui residència al Bages.

En el cas de les dones ateses amb residència a les comarques pallareses, han rebut atenció per part de l'oficina de Lleida. Són ateses, si és el cas per via telefònica quan no es poden desplaçar, i reben assessorament legal, per saber les implicacions que tindrà interposar una denúncia, per conèixer els tràmits necessaris per sol·licitar assistència jurídica gratuïta o un advocat del torn d'ofici. També són informades del contingut de l'ordre de protecció. 

L'oficina manté informada la dona permanentment de la situació penitenciària i penal de l'agressor (si surt de permís, si obté la llibertat definitiva...), certifiquen la situació de la víctima perquè pugui ser beneficiària d'ajuts econòmics si s'escau en matèria d'habitatge, serveis socials,... i donen suport emocional, o quan l'afectació és important, es derivada perquè rebi atenció psicològica.

Mundó: "No podem ser neutrals"

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha subratllat que es tracta d'un "fenomen de grans magnituds que preocupa molt el Govern". En aquest sentit, Mundó ha afirmat que "no podem ser neutrals" davant d'aquest problema, sinó tot el contrari. "Cal que siguem implacables", ha afegit. El titular de Justícia ha remarcat el compromís del Departament en la lluita contra la violència masclista, que és present "en totes les edats, en tots els àmbits geogràfics, en totes les condicions socioeconòmiques i en totes les formes d'agressió".

El conseller ha fet aquestes declaracions en el marc de la inauguració del I Congrés de Violència Masclista, organitzat pel Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB). Mundó també ha destacat la feina duta a terme pel Grup de treball sobre violència masclista de l'Observatori Català de la Justícia i la tasca de les unitats de valoració forense integral de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, que compta amb un equip multidisciplinari que duu a terme els exàmens físics i psíquics de les víctimes i que estableix una predicció de violència de l'agressor. 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació