Divendres, 22 de novembre de 2024

Es mantenen els fets delictius a la regió policial del Pirineu Occidental

Els Mossos d'Esquadra prioritzen les actuacions contra els robatoris amb força en domicilis després de l'increment de denúncies al conjunt de Catalunya

ACN 15 de març de 2016 a les 09:49

Un instant de la presentació a Lleida dels indicadors de seguretat. Foto: ACN


Els fets delictius van caure durant el 2015 un 1,72% i un 0,05% a les regions policials de Ponent i del Pirineu Occidental, respectivament, en relació amb l'any 2014. Pel que fa a la taxa de fets penals per mil habitants, el Pirineu amb 15,78 punts es manté com la regió amb la taxa més baixa de Catalunya (60,9), mentre Ponent és la sisena (48,31). D'aquesta manera es consolida la davallada acumulada des del 2012, que se situa en el 9% en el cas de Ponent i en el 15,4% en el de la regió policial del Pirineu Occidental, segons es desprèn de les dades dels indicadors de seguretat que s'han presentat aquest dilluns a Lleida.

Tot i aquestes dades, destaca l'increment de robatoris amb força en domicilis seguint la tònica del que succeeix al conjunt de Catalunya i, per això, la prevenció d'aquests delictes és una de les prioritats dels Mossos d'Esquadra, amb la col·laboració de la fiscalia i la judicatura. També s'han incrementat les agressions sexuals denunciades i els delictes d'estafa a la demarcació de Lleida. Durant el 2015, es van comptabilitzar dos homicidis a Ponent, els mateixos que l'any anterior, mentre al Pirineu no se'n va registrar cap, respecte els dos del 2014.

 A Ponent, els Mossos d'Esquadra van resoldre 5.750 dels fets delictius coneguts, un 32,58% del total, mentre al Pirineu Occidental van ser 1.017, la qual cosa suposa el 47% dels fets coneguts. Pel que fa a la taxa de fets penals per mil habitants, la regió policial de Ponent va presentar durant el 2015 una taxa de 48,31 fets, cosa que representa 15,78 punts per sota de la mitjana de Catalunya (60,9), mentre el Pirineu Occidental continua sent la regió amb la taxa de fets per mil habitants (29,42) més baixa de Catalunya. 

Disminueixen els delictes contra les persones

A la regió policial de Ponent els fets contra les persones, que van representar el 2015 el 16% del total de fets delictius, van disminuir un 5,46% en relació amb l'any anterior. Dins d'aquest capítol, s'observa una disminució en les lesions (-3,29%) i temptatives d'homicidi (-53,85%), però van augmentar les agressions sexuals en 11 casos i els abusos sexuals en 8. L'any passat també es van produir dos homicidis a Ponent, els mateixos que al 2014, dels quals un es va resoldre satisfactòriament –el de la jove morta al barri de la Mariola de Lleida- amb la detenció del suposat autor, mentre en l'altre cas –l'assassinat d'un home de 82 anys a la Zona Alta de Lleida- continua oberta la investigació.

Quant al Pirineu Occidental, els fets contra les persones van caure un 13,86% durant el 2015, destacant sobretot la reducció dels fets en l'àmbit de la llar, gairebé a la meitat en els de violència habitual i d'un 16,67% en els maltractaments. Durant l'any passat no es va cometre cap homicidi ni assassinat a les comarques pirinenques.

Es mantenen els fets contra el patrimoni

Els fets contra el patrimoni –que representen el 81% del total de fets delictius a Ponent- es van mantenir en aquesta regió policial, amb un lleuger decrement del 0,03%. D'una banda, els delictes de robatori amb força van caure un 6,58%. Dins d'aquest capítol, destaca la disminució dels robatoris amb força a l'interior d’establiment (-32,67%), a l'interior d'empresa (-4,45%) i a l'interior de vehicle (-13,57%), però destaca l'augment dels robatoris amb força a l'interior de domicili en un 22,32% si es compara amb el 2014. 
 

Un instant de la presentació a Lleida dels indicadors de seguretat. Foto: ACN


En relació amb aquesta tipologia delictiva, s'observa una tendència creixent els darrers anys a Ponent només trencada l'any passat, quan es va aconseguir disminuir un 18,8% respecte al 2013. Pel que fa al modus operandi, la forma més comuna usada pels lladres per accedir als domicilis és forçant les portes o finestres durant la franja diürna, aprofitant que no hi ha ningú a l'interior. Normalment, els assaltants acostumen a robar joies, diners o altres objectes que poden vendre amb facilitat, segons ha explicat el director general de la Policia. Albert Batlle ha insistit en relacionar l'increment dels robatoris amb força en domicilis amb la baixa càrrega penal que comporta per als autors d'aquest tipus de delicte. 

Per tal de prevenir els robatoris a l'interior de domicilis, entre altres accions, durant el 2015 els Mossos d'Esquadra van crear un equip d'investigació específic per tal d'investigar i combatre aquesta tipologia delictiva. Fruït d'aquest treball es van desarticular 4 grups criminals organitzats a Ponent, que van comportar la detenció de diverses persones, segons ha remarcat Batlle. A més, el cos va incrementar les accions de seguretat ciutadana recollides al Programa Operatiu Especial (POE) Habitatge, al qual el cos ca dedicar més de 30.000 hores, entre les quals destaquen els controls preventius als accessos dels principals municipis, durant les franges horàries en què s'acostumen a produir els robatoris.

D'altra banda, els delictes de robatori amb violència o intimidació van augmentar a Ponent un 5,78% durant el 2015. Dins d'aquest àmbit, destaca una disminució del 17,33% dels robatoris amb intimidació en establiments comercials, així com l'augment en quatre casos dels robatoris amb violència o intimidació a l'interior de domicilis (passen de 12 a 16 casos). 

A la regió policial del Pirineu Occidental, tot i un augment global del 8,99% en els fets contra el patrimoni, hi ha una gran variabilitat entre els diferents tipus. D'una banda, els robatoris amb força es mantenen i d'altra, els robatoris amb violència i intimidació passen de 12 a 20 fets en un any. En el cas de les estafes, es va produir un augment de 164 a 254 fets. Bàsicament, es tracta d'estafes amb targetes bancàries o per internet. 

El director general de la Policia ha destacat l'alta resolució en les dues regions policials així com que els fets delictius per mil habitants també es troben molt per sota de la mitjana de Catalunya. Segons Albert Batlle, aquestes bones xifres de les dues regions "no ens han de fer perdre l'atenció en els robatoris amb força a l'interior dels domicilis". En aquesta sentit, ha afirmat que durant l'any 2016 des dels mossos s'incrementaran les accions incloses dins del POE Habitatge per tal de frenar aquesta tipologia delictiva, amb la col·laboració de la fiscalia i de la judicatura. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació