Diumenge, 7 de juliol de 2024

​Finalitzat el Cens d'Arxius al Sobirà amb 149 unitats documentades

A l'Alta Ribagorça se n'han identificat 80

ACN 20 d'abril de 2016 a les 09:24

Carme Maria Marugan, directora de l'Arxiu del Sobirà, mostrant imatges en paper. Foto: ACN


L'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà ha conclòs el Cens d’Arxius de la seva comarca i ha dirigit el Cens d'Arxius de l'Alta Ribagorça. El Cens d'Arxius ha permès identificar un total de 149 unitats censals: se n'han realitat 123 (82,6%), 15 no han estat possibles (10%) i 11 han estat descartades (7,4%). Des de l'Arxiu comarcal es considera que "els resultats han estat força positius, tant pel que fa a l'aspecte quantitatiu com al qualitatiu".

Des de l'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà, també s'han coordinat els treballs del Cens d'Arxius de l'Alta Ribagorça, una de les comarques més petites de Catalunya. En aquest cas, s'han identificat 80 unitats censals: 70 han estat realitzades (87,5%), 3 no han estat possibles (3,8%) i 7 han estat descartades (8,7%). A més, s'han portat a terme 12 fitxes del Cens Fotogràfic.

En el cas del Pallars Sobirà, l'execució del cens d'Arxius ha permès millorar el coneixement dels Fons documentals comarcals, augmentar la conscienciació dels titulars de Fons, pel que fa referència a la seva preservació i catalogació, detectar els casos problemàtics pel que es refereix a la correcta conservació de la documentació, millorar la coneixença de l’Arxiu Comarcal i de les seves activitats i donar a conèixer la possibilitat de l'ingrés de Fons a l'Arxiu Comarcal per a la seva custòdia.

La comarca del Pallars Sobirà està vertebrada pel riu Noguera Pallaresa i els seus afluents, i la seva superfície assoleix els 1.377,90 km2. La densitat de població del Pallars Sobirà és de 5,2 habitants/km2, una de les més baixes de tot Catalunya. Aquesta població es reparteix en 15 municipis, 10 Entitats Municipals Descentralitzades i un total de 88 nuclis urbans reconeguts.

Des de l'Arxiu Comarcal s'explica que l'activitat cultural del Sobirà és destacable i la tradició associativa és força important i afegeixen que han consignat 68 unitats censades referides a Associacions i Fundacions, el que dóna una ràtio de 106,18 habitants/unitats censades.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació