Dimecres, 3 de juliol de 2024

Aeroports improvisats a Figuerola d'Orcau i Montardit de Baix

Dos aeronaus aterren aquest dimarts en dos terrenys pallaresos per sorpresa dels seus propietaris

Jordi Ubach 20 d'abril de 2016 a les 09:58

El pilot alemany amb el planador, un cop aterrat. Foto: Jordi Roca


Ensurt i dels grossos el que es va emportar ahir a la tarda el propietari del restaurant Xic's Cal Borrech de Figuerola d'Orcau, Jordi Roca. Mentre realitzava feines quotidianes al camp, un pilot alemany va aterrar amb un planador -una aeronau sense motor- en un terreny de guaret molt proper a les vinyes de la finca. "Vam veure com aterrava i com s'aixecava una gran polseguera", explica Roca. Un cop aterrat, el pilot va baixar "tranquil·lament" del vehicle i es va presentar en anglès.

Roca explica que van oferir ajuda a l'aviador, però que aquest se'n va anar, deixant el planador al tros amb una nota avisant que el recollirien en unes hores. En efecte, al cap de poc, un vehicle alemany va anar a buscar l'aeronau i el seu pilot, que va ser vist per darrer cop en un conegut bar de Vilamitjana gaudint d'una més que merescuda cervesa. "Com a mínim ha tingut la decència de no aterrar en un sembrat", ha celebrat Roca.
 

Aeronau italiana a Montardit de Baix. Foto: Florido Dolcet


La història no acaba aquí, ja que pocs minuts més tard, un segon planador aterrava en un gran prat a Montardit de Baix, segons sembla, pilotat per un italià. Fa pocs dies, un home de nacionalitat anglesa va resultat ferit greu en estavellar-se amb el seu planador a la Cerdanya.

Què és un planador?

Un planador és una aeronau més pesada que l'aire que no té motor, però donades les seves grans ales es pot mantenir a l'aire. La seva força de sustentació i translació prové únicament de la resultant general aerodinàmica.

A l'inici del vol solen ser remolcats per una avioneta mitjançant un cable, el qual s'allibera quan s'assoleix l'alçada requerida. Un cop lliures poden aprofitar les zones amb aire calent per evitar perdre alçada.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Etiquetes:
Mai tant!, avioneta, planador
Participació