El passat 21 de març de 2013, la Fundació Starlight, avalada per la UNESCO, va certificar la zona del Montsec com a Reserva Starlight i Destí turístic Starlight. El lliurament de tal distinció el va fer, al Centre d´Observació de l´Univers, a Àger, el vicepresident de la Fundació Starlight i director de l´Institut d´Astrofísica de les illes Canàries, Francisco Sánchez, al Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.
Pel que fa al Pallars Jussà, tenen aquesta doble distinció els municipis de Sant Esteve de la Sarga, Castell de Mur, Llimiana, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà i Tremp.
Els Destins Turístics Starlight són indrets visitables que compten amb qualitats excel·lents per a la contemplació del cel i la realització d´activitats turístiques relacionades amb aquest recurs. L´objectiu d´aquesta certificació, que valora conjuntament per primer cop ciència i turisme, és garantir poder gaudir de l´observació del cel i descobrir els valors naturals, culturals i paisatgístics vinculats.
En aquests moments, a banda de la zona del Montsec, hi ha cinc llocs al món certificats com a Destí Turístic Starlight: l´illa de la Palma, la Reserva de la Biosfera de La Rioja, Granadilla de Abona (Tenerife), Alqueva (Portugal) i Costiera (Itàlia).
Les Reserves Starlight consisteixen en espais naturals protegits amb un grau encara major en quant a qualitat del cel nocturn i l'accés a la llum dels estels, així com una major exigència i compromís per a la defensa d´aquets elements. En aquests moments, a banda de la zona del Montsec, són Reserves Starlight, l´illa de La Palma i el llac Tekapo a Nova Zelanda.
La certificació Starlight com a Destí Turístic i Reserva, representa un impuls per a les potencialitats del territori a l´hora de configurar una oferta turística de qualitat diferenciada: l´Astroturisme o turisme d´estrelles.
Al Pallars se´ns obre una oportunitat que no podem deixar escapar!!!
Disposem d´un patrimoni natural excepcional, un dels paratges més singulars del planeta des del punt de vista de la pedagogia geològica i paleontològica i un cel fosc ara reconegut com a excel·lent per a contemplar les estrelles. A partir d´aquí, administracions locals i iniciativa privada cal que valorin aquest patrimoni, el difonguin i treballin conjuntament per mantenir-lo i per posar en marxa una alternativa econòmica més a la zona.
Tenim bons exemples de turisme d´estrelles a llocs com l´illa de la Palma o la regió de Coquimbo a Xile, que estan significant una alternativa turística cada cop més important pel desenvolupament socioeconòmic dels respectius territoris. Ens ho deixarem perdre?
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi