Dimecres, 3 de juliol de 2024

​Els nens dissenyen el futur de la Vall de Cardós

Més animals als prats, botigues als pobles i millora de les connexions a Internet i per carretera, entre les principals demandes

ACN 26 d'abril de 2016 a les 09:31

Alcaldes i alumnes reunits a l'escola de Ribera de Cardós. Foto: ACN


Aquests dies s'ha iniciat el procés de participació per dissenyar el Pla de Desenvolupament Local Sostenible de Cardós. D'aquest Pla n'ha de sortir un document pràctic que serveixi de full de ruta als tres ajuntaments que integren la vall (Lladorre, Vall Cardós i Esterri de Cardós) per a portar a terme accions conjuntes encaminades a augmentar el seu dinamisme social, cultural i econòmic.

Els primers a dir-hi la seva han estat els alumnes de l'escola de Ribera de Cardós. Durant unes setmanes han treballat a l'aula aquest tema i s'han imaginat com els agradaria que fos la seva vall d'aquí a 10 anys. Totes aquestes peticions les han entregat als alcaldes de la zona en un acte organitzat a l'escola. Els alcaldes s'han compromès a estudiar-les i a incloure'n alguna al document final. Les principals demandes dels nens han estat que hi hagi més animals als prats, botigues als pobles, i millores en les connexions d'Internet i per carretera.

Entre les peticions més repetides s'hi ha trobat aquells aspectes que han de veure amb l'oci i la diversió; una piscina, un cinema, un parc infantil... No han descuidat el paisatge i han demanat un millor estat pels camins per poder fer excursions i tant grans com petits han dit que els agradaria veure els prats amb més animals i els pobles amb alguna botiga. Els nens no es van descuidar de demanar unes millors carreteres i millors connexions a Internet.

Llorenç Sánchez, alcalde de la Vall Cardós, ha explicat als nens que per realitzar tot el que demanen es necessita molts diners i per això els ha explicat que prioritzaran les més importants. El Pla es realitzarà amb fonaments integradors, de sostenibilitat i participatius i amb l'objectiu últim de millorar la qualitat de vida, fixar població, empreses i activitat a la vall.

El pla tindrà la participació activa de la població i paral·lelament al procés de participació que han realitzat des de l'escola, la gent de la vall també ha començat a participar en sessions. Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha explicat que aquestes primeres sessions es realitzen en aquesta època de l'any donat que volen saber l'opinió de la gent del territori i la que hi viu tot l'any i no la de la gent que solament hi ve de vacances.

La voluntat dels tres ajuntaments és acordar, amb el consens de la població local, accions que beneficiïn la totalitat de la vall i que permetin promocionar-la i dinamitzar-la, entenent que l'actuació conjunta dels tres municipis serà positiva per a tota la Vall de Cardós i que aquesta en sortirà reforçada.

A la Vall de Cardós hi viuen 688 persones, el 9,5% del total de la població del Pallars Sobirà. En l'àmbit turístic hi destaca l'estació d'Alta Muntanya de Tavascan i les 2.313 places de càmping. La pagesia encara és important, amb 52 explotacions. Al procés participatiu per la redacció del Pla hi donen suport els tres ajuntaments i el Parc Natural de l'Alt Pirineu.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació