Divendres, 22 de novembre de 2024

Un projecte documentarà l'existència de la cacera de bruixes a Lleida

Experts han iniciat la recerca de testimonis vius d'un fenomen que s'estèn fins a mitjans del segle passat

ACN / Redacció 29 d'abril de 2016 a les 16:03

L'historiador Pau Castell i el responsable de l'Ecomuseu presentant el projecte. Foto: ACN


La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida ha presentat el projecte de recerca sobre la bruixeria a la demarcació de Lleida que porta per títol "Se'n parlave i n'hi havie", amb el qual es vol documentar l'existència i la intensitat de la cacera de bruixes. El projecte s'ha presentat aquest divendres a Esterri d'Àneu de manera simbòlica, donat que les Valls d'Àneu es consideren el bressol europeu de la cacera de bruixes. Allí hi estan documentats els primers judicis per bruixeria d'Europa i la primera llei europea contra la cacera de bruixes, que data del 1424.

Aquesta documentació ja dóna els primers indicis de la precocitat del fenomen i de la seva intensitat. Fins als anys 30-40 del segle XX encara hi ha testimonis de la presència de bruixes i per aquest motiu s'ha iniciat la recerca per recollir els testimonis dels informants encara vius. La recerca finalitzarà amb una exposició itinerant el 2017 amb els resultats.

Pau Castell, historiador trempolí expert en el tema i responsable de la coordinació del projecte, ha explicat que el Pirineu i les Terres de Lleida per extensió són un indret privilegiat per l'estudi de la bruixeria i la cacera de bruixes en l'època medieval i moderna. Castell ha afegit que en els darrers anys, la investigació històrica ha posat en relleu la importància d'aquest territori com a lloc d'origen d'un fenomen que arrenca en l'època baixmedieval i que s'estén fins a dates "sorprenentment" properes en l'actualitat.

Aquest fet, que comença a ésser reconegut i a despertar l'interès de la historiografia europea, ha portat a la Xarxa de Museus a interessar-se des d'una perspectiva científica per un fenomen tan complex com el de la creença en la bruixeria i la seva transmissió en la cultura popular. En aquest sentit, investigadors i universitats europees traduiran aviat en anglès els primers judicis de bruixeria d'Europa, produïts a les Valls d'Àneu, pel seu estudi.
 

Una investigadora parlant amb dos testimonis sobre caceres de bruixes. Foto: ACN


Castell ha narrat que moltes de les bruixes del Pirineu van haver de marxar cap a la plana per por a ser jutjades. Per aquest motiu, ha explicat, el fenomen de la bruixeria al Pirineu va ser una qüestió endèmica, al contrari que a la plana, on es va considerar un fenomen epidèmic. Castell ha explicat que existeixen testimonis que ratifiquen moltes de les històries que es troben en documents o judicis a bruixes de fa 500 anys.

El treball de recerca, a través d'informants, és important que es faci en aquest moment donat que molts dels informants són persones d'edat avançada. Des de la Xarxa de Museu es posa molt d'èmfasi en la importància de les fonts orals i d'aquí que fins a quatre investigadors treballaran per recollir totes aquestes dades.

Jordi Abella, membre de la Xarxa de Museus, ha explicat que la primera fase de la recerca va començar el 2015 i s'ha realitzat a la Noguera, la Segarra, l'Urgell, el Pallars Sobirà i la Val d'Aran. La segona, que s'està duent a terme actualment, es fa a Lleida ciutat, el Pallars Jussà i l'Alt Urgell. Abella ha afegit que està previst que estigui acabada aquest any, de forma que a finals del 2017 s'inauguri una exposició itinerant pels museus de la Xarxa amb els resultats aconseguits.

De moment, la recerca ha trobat relats i objectes per protegir-se de la bruixeria, com ara cremalls i amulets, entre altres. En la investigació, es combinen el component històric i etnològic. El diari Pallars Digital, de la mà de Lluís Roy, va entrevistar el passat mes d'octubre l'historiador de Tremp, Pau Castell, autor de la reconeguda tesi Orígens i evolució de la cacera de bruixes a Catalunya. Recupera l'entrevista en el següent enllaç.
 

Pau Castell: «La primera llei europea sobre crims de bruixeria és pallaresa»

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació