Participants en la campanya de mesura de contaminació lumínica del projecte LoNNe. Foto: ACN
Una quinzena dels científics més reconeguts en matèria de contaminació lumínica, procedents de diversos països europeus i del Canadà, participen des del 2 de maig a la serra del Montsec i la seva àrea d'influència en unes jornades de treball que formen part de la campanya final de mesures de contaminació lumínica del projecte europeu Loss of the Night Network (LoNNe), que s'emmarca en el programa COST de cooperació concertada europea en l'àmbit de la investigació científica i tècnica de la Unió Europea.
Els investigadors -que realitzen mesuraments al Centre d'Observació de l'Univers (COU), a l'Observatori Astronòmic del Montsec i a les ciutats de Lleida i Balaguer- han valorat positivament els recanvis dels enllumenats efectuats els darrers anys a la zona del Montsec -que compta amb la certificació Starlight- ja que han permès eliminar pràcticament l'afectació de la contaminació lumínica.
Durant la seva estada que finalitzarà aquest dissabte, el grup internacional d'investigadors treballa en l'estudi dels instruments de mesura existents al mercat per avaluar com responen a diferents condicions. Per fer-ho realitzaran mesures contínues des del Centre d'Observació de l'Univers i altres de puntuals des de l'Observatori Astronòmic del Montsec, la ciutat de Balaguer i la ciutat de Lleida, per tal de tenir un ventall més ampli de condicions de contaminació lumínica en el cel nocturn.
El projecte europeu LoNNe, en el qual participen 18 països europeus, ha seleccionat el Montsec per dur a terme la campanya de mesures final del projecte per les seves excel·lents condicions de cel, reconegudes per la certificació Starlight i per la proximitat a nuclis de població de diferent mida amb condicions de cel diverses, segons ha explicat Salvador Ribas, director científic del Parc Astronòmic Montsec, que és el coordinador de campanyes de mesura de contaminació lumínica del projecte LoNNe.
Valoració positiva de les mesures aplicades a la zona del Montsec
Els científics han mantingut una trobada aquest dimecres amb representants institucionals per intercanviar opinions sobre els avenços del coneixement sobre la contaminació lumínica i les seves repercussions directes sobre les decisions públiques en matèria d'il·luminació sostenible. També han parlat de l'estudi del cel protegit al Montsec i com preservar-lo amb vista al futur, amb especial atenció als requisits que cal complir per aconseguir renovar la distinció Starlight.
En aquest sentit, els investigadors han pogut conèixer el conjunt de mesures que des de fa una dotzena d'anys vénen posant en pràctica la direcció general de Qualitat Ambiental, el que fou Consorci del Montsec, els consells comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà i els ajuntaments del territori per substituir els antics enllumenats dels pobles per altres de darrera generació, sense emissió cap a dalt i amb colors i tipus de llums menys contaminants lumínicament. Aquesta tasca de recanvi ha tingut un cost fins al moment de més de dos milions d'euros, dels quals la Generalitat n'ha subvencionat la meitat. Els científics han valorat molt positivament aquestes intervencions, perquè han aconseguit eliminar pràcticament l'afectació lumínica de la zona, segons han explicat.
Catalunya va aprovar el 2001 la primera comunitat de l'Estat en aprovar una llei en l'àmbit de l'ordenació ambiental de l'enllumenament per a la protecció del medi nocturn. El 2015 va entrar en vigor el nou reglament de contaminació lumínica, l'aplicació del qual incorporarà les eines d'avaluació de la contaminació lumínica i la seva evolució desenvolupades en les investigacions per poder determinar amb major precisió millora o degradació del cel nocturn dutes a terme per Salvador Ribas en el marc de l'elaboració de la seva tesi doctoral, la primera dedicada a la contaminació lumínica que s'ha presentat a la Universitat de Barcelona.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi