Diumenge, 22 de desembre de 2024

El cel nocturn del Montsec, el més fosc i «excepcional» de Catalunya

L’estudi localitza els focus de contaminació lumínica i determina els espais menys afectats per preservar la foscor del cel nocturn

Redacció 10 de maig de 2016 a les 09:34

La qualitat del cel nocturn del Montsec i el seu entorn és excepcional. Foto: Jordi Peró


El Departament de Territori i Sostenibilitat ha publicat el mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, que permet conèixer i comparar la qualitat de la foscor del cel en diferents indrets del país. El mapa, que ofereix per primera vegada de forma conjunta els resultats de les campanyes de mesuraments fetes entre el 2012 i el 2015, destaca el cel nocturn del Montsec com el millor de Catalunya.

Així, el cel fosc de la serra del Montsec continua sent de categoria excepcional, amb valors millors que 21,40 magnituds en algunes àrees i millor que 21 magnituds en la pràctica totalitat de zones no urbanes. Els mesuraments s’han ampliat cap a zones limítrofes a l’àmbit declarat Destinació Starlight, una qualificació turística que concedeix la Unesco a indrets amb bones condicions per a l’observació de les estrelles. Així, s’ha confirmat que els nuclis urbans interiors del Montsec no influeixen de manera rellevant en la qualitat del cel i que les majors amenaces provenen de nuclis fronterers (Balaguer i Tremp) i sobretot de Lleida i Barcelona.

Igualment, s’ha constatat la millora en alguns indrets respecte fa una dècada, gràcies a la substitució de les làmpades de vapor de mercuri per les de vapor de sodi. També s’ha realitzat una prova pilot per implantar sensors automàtics que permetin disposar d’una xarxa de monitoratge de la qualitat del nocturn en un futur. També destaquen per una elevada qualitat del cel nocturn el Parc Natural de l'Alt Pirineu i el Parc Nacional d'Aigüestortes.

Perjudicis per al medi

Una mala qualitat del cel pertorba les condicions naturals del medi nocturn, afectant els ecosistemes i la biodiversitat, a banda de tenir conseqüències perjudicials per al medi ambient en general. Un bon indicador de la contaminació lumínica és la mesura de la brillantor del fons del cel, atribuïble a la radiació de fonts o objectes celestes i a la luminescència de les capes altes de l'atmosfera.
 

Mapa de la contaminació lumínica a Catalunya. Font: Territori


L'anàlisi d’un indret concret permet avaluar l'estat d'aquesta porció del cel estudiat, localitzar els focus de contaminació lumínica i determinar els espais menys afectats, amb la finalitat de preservar la foscor del cel nocturn.

Mesuraments dels espais naturals protegits

La campanya de mesuraments del 2015 ha permès fer el seguiment de l’evolució de la brillantor del cel nocturn als principals espais naturals protegits de Catalunya. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha comptat amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Noguera, el Parc Astronòmic del Montsec, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i el Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona (UB).

Les properes campanyes de mesures inclouran un estudi més detallat de les zones amb més qualitat per tal de valorar el desenvolupament de possibles projectes de protecció o de millora. De fet, enguany ja s’estan estudiant amb profunditat les condicions de foscor del Parc Natural del Montsant per elaborar una proposta de protecció.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació