Dilluns, 23 de desembre de 2024

Els rius s'estabilitzen tot i que es manté la prealerta de l'Inuncat

Els cabals dels rius mostren una tendència a la baixa després d'haver assolit el punt màxim a la matinada

ACN 10 de maig de 2016 a les 16:59

Així baixava el riu a Sort aquest migdia. Foto: Ajuntament de Sort


Protecció Civil manté en prealerta el pla d'emergències per inundacions, Inuncat, per la previsió de pluges aquesta tarda de dimarts. Les informacions de les estacions automàtiques de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) indiquen una tendència a la baixa dels cabals. El punt màxim dels cabals s'ha produït la matinada d'aquest dimarts. El Noguera Pallaresa, al seu pas per Escaló, registrava a les 13h d'aquest dimarts 60 m3/s. El punt màxim en aquest punt ha estat a la matinada amb 66,60 i fa tot just 24 hores portava 18,56 m3/s.

La Noguera Ribagorçana, al seu pas per Pont de Suert, acumulava també aquest migdia 61 m3/s i fa 24 hores 20 m3/s. El seu punt màxim de matinada ha estat de 88,71m3/s. Pel que fa al riu Garona a Bossòst, aquest migdia registrava 60,48 m3/s i el punt màxim l'ha registrat de matinada amb 73,16 m3/s. Aquest riu registrava el dia anterior 40,4 m3/s. Aquestes xifren indiquen que els cabals del riu marquen una tendència clara a la baixa.

Protecció Civil ha indicat que no hi ha cap riu del Pirineu Occidental que es trobi en situació crítica ni es pateix pel seu desbordament. L'aportació d'aigua de pluja i del desgel poden provocar valors importants en els cabals dels rius de la Val d'Aran, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Alt Urgell durant la tarda. Per aquest motiu es manté activat el pla Inuncat en fase de prealerta. Cal recordar que l'Ajuntament de Sort ha tancat l'accés al riu per precaució davant la crescuda de la Noguera Pallaresa.

Un episodi que va començar diumenge

La depressió situada a l’oest de la península Ibèrica ha provocat un episodi de pluja general a Catalunya entre diumenge 8 i dilluns 9 de maig, acumulant més de 50 mm a bona part del Pirineu i del Prepirineu. A cotes altes del vessant sud, en alguns llocs s’han recollit més de 100 mm al llarg de l’episodi, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya.

La precipitació acumulada entre els dies 8 i 9 de maig ha estat molt abundant, en especial a Espot (2.519 metres), on s'han registrat 191,8 litres, dels quals 81,1 mm van caure diumenge i 110,7 mm dilluns. En una situació comparable, entre el 19 i el 21 d’octubre de 2012, la mateixa estació va recollir 199,6 mm, dels quals 137,2 mm van caure el dia 19.

Neu a les cotes més altes
 
La massa d’aire temperat va fer que la cota de neu se situés, en general, entre els 2.400 i els 2.600 metres, o fins i tot per sobre al Pirineu oriental, i va baixar fins als 2.000-2.200 metres durant els xàfecs de dilluns al vespre. 

Increment de les reserves
 
Els embassaments de les conques internes estan aquest dimarts per sobre del 70% de la seva capacitat. Es preveu que el volum d'aigua s'incrementi durant els propers dies tant per les aportacions de les escorrenties del terreny com pels nous episodis de pluja previstos per entre les properes 48 i 72 hores. A més, en el cas dels embassaments pallaresos, cal sumar-hi el desgel, que també aporta quantitats significatives d'aigua.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació