Una trentena de ramaders s'han manifestat aquest dimecres pels carrers de Tremp. Foto: Jordi Ubach
Unió de Pagesos (UP) demanarà reunir-se amb la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, per demanar-li explicacions sobre els tallers que es fan a les escoles sobre l'ós dins el marc del
PirosLife i que suposen una inversió de més de 100.000 euros. El sindicat agrari vol conèixer que s'ensenya als escolars i si s'explica també què suposa pels ramaders tenir el plantígrad a les muntanyes. Segons UP, no solament s'haurien d'explicar les bondats de l'ós sinó també de què viu, de què s'alimenta i les conseqüències quan hi ha excessos.
El sindicat agrari ha anunciat també que està estudiant sumar-se a una denúncia que un sindicat francès ha presentat a la Unió Europea per vulnerar l'article 22 sobre l'obligació de consultar el territori en cas d'alliberament un exemplar de fauna salvatge. Josep Carles Vicente, d'UP, ha dit que els ramaders no se senten consultats i que preguntar als alcaldes no és saber l'opinió de tot un territori. Els ramaders s'han concentrat aquest dimecres a Tremp per exigir mesures urgents i contundents per reduir els danys de la fauna salvatge als ramats de muntanya.
Prèvia a la marxa lenta pels carrers de Tremp, que ha acabat davant la seu de la delegació del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Unió de Pagesos ha celebrat una assemblea a la sala de reunions del pavelló del Joncar de Tremp. Durant aquesta, UP ha exigit mesures urgents i contundents per reduir els danys de la fauna salvatge als ramats de muntanya i trobar un equilibri entre ramaderia i biodiversitat. Els ramaders han protestat per la gestió ineficaç de l'administració i han traslladat el seu malestar a la delegada del govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, a qui li han fet arribar un seguit de propostes per fer via davant l'impacte de la fauna.
Joan Guitart, responsable d'Acció sindical a les comarques de muntanya d'Unió de Pagesos ha dit que l'increment continuat de les poblacions de la fauna no ha parat de créixer i com a conseqüència han incrementat els danys. Els ramaders parlen d'atacs a bestiar, transmissió de malalties, danys a zones de pastura i camps de farratge. UP denuncia que l'impacte de la fauna creixent comporta pèrdues econòmiques importants i dificultats afegides a les explotacions agràries.
Els ramaders han fet arribar a Rosa Amorós les seves reivindicacions. Foto: Jordi Ubach
Els ramaders han demanat un pressupost per gestionar la fauna salvatge i els danys que ocasiona. Com a exemple han parlat dels cérvols que l'administració va reintroduir a Boumort i que ara s'alimenten de les pastures que conrea el ramader. Els ramaders demanen que l'administració gestioni eficaçment els seus animals.
Els ramaders, a més, creuen que els ajuts pels danys haurien de ser l'últim recurs per combatre la fauna salvatge. El que demanen els pagesos és una millor gestió i un millor control d'aquests animals. Unió de Pagesos reclama a la Generalitat que faci censos de les poblacions de fauna cinegètica, dugui a terme una gestió eficaç en les reserves nacionals de caça i s'asseguri que també és eficaç en les zones de caça controlada i en les àrees locals i privades. També demanen plans de gestió de tots els Parcs Naturals per desmuntar "les falsedats" que s'expliquen.
Nova manifestació, divendres a Llavorsí
Unió de Pagesos ha convocat per aquest proper divendres, dia 20, una nova concentració d'afectats pels danys de la fauna salvatge a Llavorsí. La concentració es convoca coincidint amb la celebració de la Junta del Parc Natural de l’Alt Pirineu, en la qual hi assisteix el director general de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Ferran Miralles.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi