Diumenge, 22 de desembre de 2024

Gran desplegament en un simulacre d'incendi a la central de Sallente

A la situació d’emergència s’ha fingit un foc a un transformador de serveis auxiliars i un ferit

Redacció 19 de maig de 2016 a les 09:34

Moment del simulacre a la central amb els Bombers. Foto: Endesa


Protecció Civil de la Generalitat, juntament amb Endesa, han realitzat aquest dimecres amb èxit un simulacre d’incendi a la central hidràulica de Sallente, situada al terme municipal de la Torre de Capdella. Aquesta operació forma part dels plans de prevenció i seguretat que la companyia realitza des del 2003, i de forma itinerant, a les instal·lacions de generació hidroelèctrica de Catalunya amb l’objectiu de prevenir incidents als complexos i estar preparats per actuar de manera segura i efectiva en el cas de produir-se’n, minimitzant així el temps de resposta.
 
El foc s’hauria produït en un transformador de serveis auxiliars de la central, la qual cosa hauria activat l’alarma d’incendis de la instal·lació i, de retruc, hauria arribat l’avís al Centre de Control de Producció Hidràulica situat a la seu de Lleida, al barri dels Magraners. En l’acció també s’ha simulat un accident laboral, en aquest cas d’un bomber que treballava extingint el foc i que hauria resultat ferit. Immediatament s’ha mobilitzat el personal de guàrdia, és a dir, l’equip d’intervenció (EI) i també el d’emergència, amb l’objectiu d’atendre la situació i socórrer el treballador.
 
Els avisos de l’incident els han fet els mateixos operaris de la central, que també han alertat al telèfon d’emergències 112 Catalunya i el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat. Els Bombers de la Generalitat han mobilitzat tres camions d’aigua i dos vehicles lleugers, de comandament i coordinació, amb un total de 12 efectius. Els Bombers han treballat en les tasques d’extinció de l’incendi i, posteriorment, han procedit a fer tasques de ventilació i revisió de tota la instal·lació.

El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha desplaçat al lloc una ambulància de Suport Vital Bàsic (SVB) amb dos tècnics de Transport Sanitari per atendre el ferit. Un cop avaluat i estabilitzat han procedit al seu trasllat a l’Hospital Comarcal del Pallars. Els Mossos d’Esquadra han destinat al simulacre 2 patrulles de la Unitat de Seguretat Ciutadana; 2 observadors i els efectius de la Sala de Lleida. Les seves tasques han consistit en el control d’accessos a la zona, i el control de les zones d’intervenció indicades pels bombers.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha participat al simulacre amb el personal de guàrdia a la sala CECAT i el responsable de Protecció Civil de la Generalitat a Lleida, que ha realitzat tasques d’observador. L’objectiu del simulacre ha estat provar el Pla d’Autoprotecció (PAU) de la central i avaluar el seu personal; així com comprovar la coordinació i protocols d’avisos i comunicació entre els diversos actuants. Un cop finalitzada l’emergència, s’ha realitzat una reunió amb tots els participants per analitzar les accions. 
 
Aquest tipus d’operacions es realitzen set vegades cada any a una central hidràulica diferent de Catalunya, de manera que, en un breu període de temps, totes i cadascuna d’elles han fingit viure una situació d’emergència. Amb la d’avui, ja són quatre les centrals que han viscut un simulacre d’incendi aquest 2016, després que ho fessin les de Flix (Ribera d’Ebre, el 24 de febrer), el Pasteral2 (La Selva, el 16 de març) i la d’Esterri-Unarre (Pallars Sobirà, el 13 d’abril).

L’any passat es van realitzar simulacres de diferents característiques a les centrals de Seròs (Segrià, el 18 de febrer), Talarn (Pallars Jussà, el 18 de març), Llavorsí (Pallars Sobirà, el 29 d’abril), Montanyana (Pallars Jussà, 27 de maig), i Vilanova de Sau (Osona, 7 d’octubre).

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació