REDACCIÓ | El Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà compleix 25 anys i per celebrar-ho, la setmana passada va inaugurar l'exposició fotogràfica 'Per la Conca Dellà amb una Leica. Josep Durany i Abella. Visions 1947-1969' i va presentar el llibre 'Isona a la premsa comarcal (1866-1937)', de l'historiador Sisco Amorós.
L'exposició fotogràfica de Josep Durany, organitzada pel Centre d´Estudis d´Isona i Conca Dellà conjuntament amb l´Arxiu Comarcal del Pallars Jussà i coordinada per Sisco Amorós, Jordi Durany, Joan Feliu i Albert Prats, consta d'unes 70 fotografies, datades entre els anys 1947 i 1969. La majoria d´imatges són d´Isona i dels voltants de la conca: Castell de Llordà, Estany de Basturs, Conques o Abella.
En l´exposició també hi ha un vídeo de 15 minuts de durada, coordinat per Albert Prats Soler, amb una selecció de 100 fotografies de gran nivell artístic i fotogràfic que repassen la temàtica estrictament local. Els fills de Josep Durany, van cedir el fons, el 6 de maig de 2011, a la Generalitat de Catalunya. Durant aquest temps l´arxiu comarcal ha digitalitzat els 7.653 negatius B/N 35 mm, finalitzant la seva tasca arxivística amb la difusió d´aquesta exposició. Es podrà visitar del 15 al 31 d'agost a la Sala del BBVA d'Isona i del 10 de setembre al 30 d'octubre al vestíbul de l'arxiu comarcal, a Tremp.
Pel que fa al llibre 'Isona a la premsa comarcal (1866-1937)', es tracta d'un recull de notícies editades a Tremp que l'historiador d´Isona, Sisco Amorós i Capdevila, ha presentat en aquesta edició abasta des de finals del s.XIX fins a la primera meitat del s.XX. Aquest recull s'ha complementat també amb els fons d'altres diaris catalans continguts en la '
Memòria Digital de Catalunya'. Aquest treball ha estat possible gràcies a la digitalització que l´Arxiu Comarcal del Pallars Jussà està duent a terme de la premsa comarcal i la seva posada en línia a través del cercador '
XAC_Premsa'. Aquest recull ha estat editat pel Centre d´Estudis d´Isona i Conca Dellà, amb la col·laboració de l´Ajuntament d´Isona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut d´Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida, l'Institut Ramon Muntaner i l´IDAPA.
La presidenta del Centre d'Estudis, Susanna Solans, va voler destacar i agrair "la tasca, el suport, les hores i la dedicació" rebuts per part de socis, veïns i institucions, "sense els quals no hagués estat possible celebrar el 25è aniversari".
Restauració de la marededéu
El Centre d'Estudis, a més, s'ha proposat restaurar la talla de la Mare de Déu de l'Assumpció, una figura policromada de fusta construïda el 1948 que presideix l'església de Nostra Senyora de l'Assumpció del municipi. L'objectiu és acabar la rehabilitació l'agost de l'any vinent, que es quan se celebrarà el 50è aniversari de la construcció de l'església.
Per a les tasques de rehabilitació, que començaran a l'octubre, s'espera recaptar els 8.000 euros que costarà organitzant activitats de tota mena i venent loteria, entre altres iniciatives. L'actuació anirà a càrrec de la restauradora Vanessa Sòria, diplomada en Conservació i Restauració de Pintura per l´Escola de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya. Vanessa Sòria guarda una estreta relació amb el poble i forma part del Centre d'Estudis. La talla de la marededéu és obra de l'escultor Josep Maria Bohigas.
Aquesta no és la única actuació que el Centre d'Estudis ha realitzat per la millora del bé comú d'Isona i la Conca Dellà. Un dels casos més recents va ser fa un any, quan set veïnes van restaurar l'interior de la capella romànica de Sant Martí, del segle XI, situada al camí que va d'Isona a Covet; o la recuperació d'uns papers del poble de Conques.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.
Subscriu-t'hi