Dijous, 4 de juliol de 2024

Un nou organisme limitarà l'accés dels turistes a Mont-rebei

Diferents institucions s'alien per preservar un espai natural cada cop més concorregut

Redacció 30 de maig de 2016 a les 13:35

Mont-rebei regularà l'afluència de turistes. Foto: Patronat de Turisme


Diverses institucions s'han aliat per un objectiu comú: regular l'accés dels turistes al congost de Mont-rebei i el pantà de Canelles, un espai natural cada any més visitat, amb l'objectiu d'evitar les aglomeracions turístiques i preservar-ne la seva conservació. Els Consells Comarcals del Pallars Jussà i la Noguera, juntament amb sis municipis lleidatans i de la Ribagorça, entre ells Sant Esteve de la Sarga, i les diputacions de Lleida i Osca han creat un organisme de gestió per tal d'administrar les prop de 85.000 visites a l'any que rep el congost.

Aquest acord s'ha establert recentment en una reunió entre totes les parts a Àger. En els propers mesos s'instal·laran tres comptadors de pas de turistes per conèixer exactament el nombre de persones que visiten la zona, concretament a Viacamp, al pont del Siegué i a la Pertusa. El futur organisme també preveu la millora de les rutes d'accés a l'espai natural, l'ampliació de les places d'aparcament i la instal·lació de plafons informatius.

L'alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, ha celebrat la posada en marxa d'aquest nou ens, que ha titllat de "necessari". Tot i això, ha mostrat el seu malestar per l'excés de vehicles que aparquen al terme municipal. "Tenim un volum de trànsit que no podem assumir, hi ha dies on tenim fins a 600 cotxes aparcats als nostres camins", un fet que dificulta i alenteix la mobilitat dels veïns. Navarra ha remarcat la necessitat d'efectuar millores en els aparcaments i en els camins d'accés al congost. 

De la seva banda, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda, s'ha mostrat encantat amb la iniciativa i ha remarcat la necessitat de regular i limitar l'arribada de visitants per preservar l'entorn de Mont-rebei, que és un espai protegit. Aranda ha explicat que amb la creació d'aquest nou organisme s'evitarà que el congost "mori d'èxit", però especialment servirà per evitar accidents a causa de la gran afluència de senderistes.

El debat sobre l'afluència massiva de turistes al congost de Mont-rebei no és nou. A mitjans de desembre, el fotògraf trempolí, Jordi Peró, resumia en un vídeo accelerat el perill que suposa l'acumulació de senderistes en els estrets passatges del congost. En només dos anys i mig el congost de Mont-rebei ha més que doblat la xifra de visitants anuals, que ha passat de 35.000 a 84.600.
 

VÍDEO: Excés de turistes a Mont-rebei?

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació