Dilluns, 22 de juliol de 2024

Les obres de Gerri deixen al descobert els salins de finals del segle XIX

Els treballs associats a les obres de la carretera N-260 han permés documentar per primer cop les tècniques de construcció dels salins

ACN 31 de maig de 2016 a les 14:31

Imatge de les salines del Roser que han quedat al descobert. Foto: ACN


Els treballs arqueològics a Gerri de la Sal vinculats a les obres d'ampliació de la carretera N-260, al seu pas per la localitat, han deixat al descobert evidències de seqüències de salins. Aquests treballs han facilitat poder observar i documentar arqueològicament per primer cop les tècniques de construcció dels salins de Gerri que es caracteritzen per la confecció d'uns acurats enllosats disposats sobre una capa d'argiles.

Els treballs han permès identificar les diferents salines, reconèixer els canals de circulació de l'aigua salada, els espais de primera evaporació (arcabots) i els de formació de la sal (eres). En aquest punt, s'han localitzat també evidències d'uns salins més antics, possiblement de finals del segle XIX. Els arqueòlegs creuen que la construcció de la carretera N-260 durant la primera dècada del segle XX amortitzà aquestes salines antigues. Un cop la carretera fou acabada, les salines foren reconstruïdes sobre les restes de les altres i possiblement aprofitant-ne els materials de construcció. 

Les restes localitzades en l'excavació no podran ser conservades in situ a causa de la seva incompatibilitat amb la continuació de les tasques d'ampliació de la carretera N-260. Les obres d'ampliació de la carretera s'han projectat per a minimitzar l'impacte sobre els salins i preservar-ne tant com sigui possible els valors patrimonials del conjunt. De fet les excavacions arqueològiques s'han realitzat preventivament preveient aquesta afectació amb l'objectiu de salvaguardar els valors informatius de les restes.
 

Detall de les restes dels salins que han quedat al descobert a Gerri de la Sal. Foto: ACN


Durant el mes d'abril, els arqueòlegs d'Iltirta Arqueologia SL, per encàrrec de COPISA, l'empresa adjudicatària de les obres d'ampliació de la carretera N-260 al seu pas per Gerri de la Sal, han excavat i documentat les evidències de seqüència de salins, en diversos punts de la carretera, un dels quals corresponent a les salines del Roser.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació