La presentació dels festivals ha tingut lloc a Barcelona. Foto: Territori
El director general de
Polítiques de Muntanya, Albert Alins, i el director de l’
Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta, han presentat aquest dijous els festivals de senderisme dels Pirineus, que tindran lloc durant els mesos de juny i juliol a la Vall de Boí, la Cerdanya, la Vall Ferrera i la Vall Fosca. Serà el primer cop que Catalunya compti amb esdeveniments d’aquest tipus, molt consolidats a països com el Regne Unit, amb l’Scottish Borders Walking Festival, o Suïssa, on se celebra el Villars Rando Festival.
Els
walking festivals, com es coneixen, són esdeveniments d’entre tres i cinc dies de durada. Ofereixen a un públic ampli un programa de rutes guiades a peu, amb preus molt inferiors als habituals, per conèixer un determinat territori. Els festivals s’acompanyen d’activitats complementàries, com ara degustacions de productes locals, concerts a l’aire lliure, fires agroalimentàries o visites a museus i altres equipaments culturals. En tots els casos, el programa d’activitats està descentralitzat, per afavorir el coneixement del territori escollit.
Tot i que cada festival té la seva idiosincràsia, el director de l’IDAPA, Pere Porta, ha explicat que "tots tindran el senderisme com a eix central, amb interpretadors locals". També "s’adreçaran a tots els públics" i inclouran activitats per "posar en valor els productes locals", ha afegit.
Festival de Muntanya Pica d’Estats, del 10 al 12 de juny
Es tracta d’una iniciativa de l’
Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) d’Àreu, dins el terme municipal d'Alins, amb la col·laboració del
Parc Natural de l’Alt Pirineu, que proposa un itinerari per les bordes de Costuix i avets dels Forns amb un preu de 5 euros. El festival s’organitza en el marc de la
Milla Vertical d’Àreu, una cursa de muntanya que s’inicia l’11 de juny just quan comença a pondre’s el sol, amb el repte d’arribar al cim del Monteixo (2.905 metres d’alçada) abans que es faci de nit.
Les activitats paral·leles que s’oferiran són un recorregut virtual del joc del Belibasta, un concert de rock, xerrades de nutrició per a esportistes i una jornada de portes obertes a la serradora i al molí fariner d’Àreu.
Festival de senderisme Vall Fosca-Pirineus, del 8 al 10 de juliol
El Festival de senderisme Vall Fosca-Pirineus és una iniciativa de l’
Ajuntament de la Torre de Capdella, en col·laboració de diverses empreses de guiatge local. Cada ruta tindrà un cost d’entre 6 i 16 euros i la inscripció a una activitat donarà dret a entrada al Museu Hidroelèctric de Capdella i al telefèric. Entre les rutes que es proposen hi ha una caminada nocturna després d’un sopar, així com excursions per la vall glacial de Riqüerna, la via verda del carrilet i la primera caminada de l’Escala Blanca.
Com a activitats complementàries s’ofereix una visita al Museu Hidroelèctric i un fi de festa al Pla de Tuberia amb músics locals. El diumenge el festival coincidirà amb la setena edició de la
Vertical Cabanera, una cronoescalada fins al cim del Montsent de Pallars (2.883 metres), que forma part de la Copa d’Espanya de Carreres Verticals i de la Copa Catalana de Curses Verticals.
A banda dels dos festivals pallaresos, aquest estiu també s'organitzen el Cerdanya Happy Walking, del 9 al 12 de juny i el Vall de Boí Trek Festival, del 10 al 12 de juny.
Una marca paraigua
El director general de Muntanya, Albert Alins, ha destacat que "cada festival és autònom i té personalitat pròpia", cosa que constitueix "la riquesa principal d'aquest tipus d'esdeveniments". Tanmateix, ha assegurat que "un dels reptes del territori és impulsar projectes transversals que depassin les fronteres comarcals". En aquest sentit, "es pretén que els festivals de senderisme tinguin un paraigües global, sota la imatge corporativa de la marca Pirineus".
Mapa dels quatre primers festivals de senderisme de Catalunya. Foto: Territori
Els quatre festivals neixen amb voluntat de continuïtat els propers anys i d'estendre's a altres territoris pirinencs. Tots els walking festivals tindran finalment una imatge comuna que els identificarà i, des de l’IDAPA, s'establiran uns criteris mínims de qualitat que hauran de complir els festivals que vulguin utilitzar aquesta marca paraigua. També de cara al futur, els festivals se celebraran en un període de temps determinat que cal acabar de concretar, possiblement en un mateix mes.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi