Dimecres, 22 de gener de 2025

L'IDAPA forma tècnics i guies de senderisme en el mètode SENDIF

Es tracta d'una metodologia pionera a Catalunya per calcular el grau de dificultat dels itineraris

3 de juny de 2016 a les 10:34

La Taula de Senderisme de l'Alt Pirineu i Aran reunida a Sort. Foto: ACN


L'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) organitza els propers dies 7 i 8 de juny sengles jornades de formació, a Sort i a la Seu d'Urgell, del mètode SENDIF, una metodologia pionera a Catalunya per calcular el grau de dificultat dels itineraris de senderisme. Aquest mètode és fruit de la feina de la Taula de Senderisme de l'Alt Pirineu i Aran, en constatar que la informació que s'ofereix actualment als senderistes sobre el grau de dificultat d'una ruta no és homogènia, és a dir, que un mateix itinerari pot ser classificat com d'un nivell o un altre segons l'agent que en parli.

El mètode està dissenyat perquè el facin servir informadors turístics, tècnics de senderisme i altres agents, i també per ser reproduït en pàgines web, tríptics i aplicacions sobre la matèria. El SENDIF inclou una guia que es complementa amb una calculadora online per determinar la dificultat física de qualsevol ruta i un catàleg de les icones dissenyades per informar-ne.

Pensada per orientar senderistes esporàdics

Les informacions del grau de dificultat dels recorreguts s'adrecen a senderistes esporàdics, que són els que més busquen orientacions sobre el grau de dificultat d'un itinerari, i s'aplica a rutes ben senyalitzades, que es puguin fer en un mateix dia i que comencin i acabin al mateix lloc.

En tot cas, per tal de mesurar la dificultat de la ruta escollida, es tenen en compte la dificultat física i la tècnica. Del creuament de les dues en surt la utilització de diverses icones predefinides que serviran per orientar els senderistes ocasionals. El mètode recomana que la fitxa tècnica de cada ruta informi també sobre la distància total a recórrer (anada i tornada), el temps necessari i si l'itinerari és només de baixada, especificant el mitjà de transport utilitzat en la pujada

Les jornades s'adrecen a tots els agents susceptibles de fer servir aquest mètode d'informació, com ara entitats excursionistes, informadors, guies, portals webs o editorials que elaboren guies turístiques. A les sessions s'explicarà com fer els diferents càlculs de dificultat i es finalitzarà amb una sortida guiada per aplicar el sistema sobre el terreny.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació