Dimecres, 22 de gener de 2025

El Pallars acollirà 15 concerts del FeMAP els mesos de juliol i agost

La Pobla de Segur, Tremp, Salàs de Pallars, La Torre de Capdella, Esterri d'Àneu, Espot, Alt Àneu i Sort formen part de la sisena edició del certamen

8 de juny de 2016 a les 17:18

El director de FeMAP, acompanyat dels representants dels municipis pallaresos. Foto: Jordi Ubach


El Festival de Música Antiga dels Pirineus, el FeMAP, arrencarà el proper divendres 1 de juliol la sisena edició. El certamen proposa un programa ambiciós tant pel que fa al nombre de municipis que abraça com al nivell artístic de les formacions musicals. Amb 43 actuacions, que transcorreran arreu del Pirineu de Catalunya, Andorra i Catalunya Nord, el FeMAP esdevé el festival de música antiga de major magnitud de tot Europa. El diari Pallars Digital és un dels mitjans col·laboradors del festival.

El Pallars Jussà i el Sobirà seran protagonistes d’aquesta edició, acollint una quinzena de concerts en vuit municipis del seu territori. Els municipis implicats són La Pobla de Segur, Tremp, Salàs de Pallars, La Torre de Capdella, Esterri d'Àneu, Espot, Alt Àneu i Sort. En la presentació, el director del festival, Josep Maria Dutrèn, s'ha mostrat satisfet per una nova edició "que ha experimentat un creixement en tots els aspectes", tant pel que fa a la incorporació de més municipis com per l'increment d'activitats.

Dutrèn ha destacat la potencialitat del FeMAP i ha dit que "esdevé el festival de música antiga de major magnitud de tot Europa". Els representants dels ajuntaments de Sort, Esterri d'Àneu, Salàs de Pallars, Tremp i la Torre de Capdella, han destacat aquest dimecres al matí durant la presentació del festival a Sort la dinamització cultural i econòmica que representa el FeMAP pels seus municipis.

Els concerts del Pallars

El Pallars Jussà i el Sobirà es convertiran un any més en un marc incomparable per escoltar la música de diverses formacions de primer ordre. El primer municipi que acollirà un dels concerts serà Espot el 10 de juliol, amb el concert d’Inégal Consort. L’església de Santa Llogaia acollirà les obres de Falconieri, Merula, Monteverdi, Telemann i Strozzi, interpretades per una soprano acompanyada per flauta de bec, violí, violoncel i clavicèmbal.

En aquest any Llull, Tremp serà la seu del concert dedicat a la seva figura. Mediterraneum és un itinerari musical per la Mediterrània medieval de la mà dels viatges del pensador. Diversos instruments mediterranis de la formació Capella dels Ministrers transportaran els oients al segle XIII a l’Espai Cultural La Lira el 14 de juliol.

L’endemà, Esterri d’Àneu acollirà el 15 de juliol Il Coro d’Arcadia i María Cristina Kiehr, que proposen el Viatge musical per les cantates d’Scarlatti i Vivaldi. Pel seu costat, Gli Incogniti, una formació francesa que ha actuat a nombrosos festivals prestigiosos serà a l’església de Sant Feliu, a Sort, i oferiran el recital False cononances of melancholy el 23 de juliol.

Els darrers concerts del mes de juliol seran a càrrec d’Harmonia del Parnàs, que ofereixen un repertori anterior al 1800 amb instruments i criteris històrics. Actuaran a l’Estany Gento (Torre de Capdella) el 29 de juliol i l’endemà, dia 30 a l’església de la Mare de Déu de Ribera, a la Pobla de Segur.

El mes d’agost arrencarà amb una producció pròpia del festival, Les músiques del Baró de Maldà, a càrrec del Quixote Quartet i l’actor Carles Canut, que s’estrenarà a Tremp el dia 7 a l’Espai Cultural la Lira.

Un altre concert molt especial serà el que tindrà lloc a l’església de Sant Víctor a Seurí, pintada per l’artista Sergi Moix. Aquest entorn únic acull el dia 12 el concert de Raquel Andueza i Jesús Fernández Baena, cantant i tiorba respectivament, que proposen D’amore e tormenti, un recorregut per àries, cantates i canzonettas del primer barroc italià del segle XVII.

L’Ensemble O Vos Omnes seran a l’Església Parroquial de Salàs de Pallars, municipi que s'afegeix enguany al FeMAP. Serà el 15 d’agost per oferir Misses brevis de Haydn i Mozart. La formació Academia 1750 actuarà a l’església de Sant Iscle de Paüls de Flamisell (La Torre de Capdella) el 21 d’agost. El seu programa El viatge del Rei, recull la música que va acompanyar el jove Felip d’Anjou, nét de Lluís XIV en el trajecte de la seva coronació de Versalles a Espanya.
 

La presentació de la 6a edició del FeMAP ha tingut lloc a Sort. Foto: Jordi Ubach


Tancarà el FeMAP del Pallars Enviny (Sort) i Alt Àneu, les poblacions que sentiran les Sonates per a flauta i clave de Bach, interpretades per Rafael Rubérriz i Alfonso Sebastián. El primer concert serà a l’església de la Mare de Déu de la Purificació el 20 d’agost, i el segon se celebrarà l’endemà a l’església de Sant Just i Sant Pastor.

FeMAP Gastrofilm

El FeMAP Gastrofilm proposa veure una pel·lícula mentre es degusten productes artesanals. La proposta d’aquest any és Música Celestial, un documental sobre la vida de Sant Josep Oriol i l’arxiu musical de Canet de Mar, que es projectarà a Sort (26 de juliol), Tremp (27 de juliol) i La Pobla de Segur (28 de juliol). Les sessions comptaran amb la presència dels productors, que explicaran els seus productes.

El Castell dels comtes del Pallars es convertirà en sala de cinema i comptarà amb la participació del Celler Batlliu i Formatges Tros de Sort; La Fundació Filella, a Tremp, comptarà amb la cerveseria La Masovera i Embotits de Casa Badia, i el local de Licors Portet serà l’espai de la Pobla de Segur, que compta amb els mateixos licors i Postres de Músic.

Els concerts es complementen amb visites relacionades amb els concerts i es duran a terme a l’Epicentre de Tremp, centre urbà d’Esterri, l’Estany Gento, el conjunt modernista Casa Mauri de la Pobla de Segur i les botigues-museu de Salàs. A més a més, el FeMAP segueix apostant pels packs turístics, una fórmula en què s’ofereix l’experiència de concert i allotjament que es pot adquirir amb un sol clic.

El FeMAP social al Pallars

Una de les novetats d’aquesta edició del FeMAP és el FeMAP social, que impulsa propostes adreçades a gent gran, persones amb discapacitat o malaltia mental. L’objectiu és apropar la música i les arts a les persones amb risc d’exclusió.

El FeMAP Social consisteix en 15 concerts fets a domicili en diferents centres amb col·lectius en risc d’exclusió social (discapacitat, salut mental, disminució, tercera edat, vídues en soledat, etc.). A diversos centres hi actuarà un quartet de corda del Conservatori de Música dels Pirineus, entre creat aquest curs a partir de les escoles de música de la Seu d’Urgell, Puigcerdà i Berga. D’aquests quinze concerts, cinc tindran lloc al Pallars: quatre alumnes actuaran el dia 5 de juliol a la Residència de gent gran d’Esterri d’Àneu, el 6 a la Residència Àngel Serafí i al Centre de dia de Salut Mental de Sort. El dia 7 serà el torn de la Fundació Verge de Ribera de La Pobla de Segur i la Fundació Filella de Tremp.
 

Josep Maria Dutrèn, durant l'acte d'aquest matí a Sort. Foto: Jordi Ubach


A més a més, se celebraran set tallers preparatoris amb col·lectius que tenen la possibilitat de desplaçar-se i assistir als concerts convencionals de forma inclusiva. En el cas del Pallars, l’Associació de Salut Mental Pallars assistirà al concert de Gli Incogniti a l’església de Sort el dia 23 de juliol.

El festival

El FeMAP, Festival de Música Antiga dels Pirineus, se celebra des de l’any 2011, en què hi van participar 10 municipis. Des de llavors, s’han multiplicat pràcticament per tres les localitats que acullen aquesta proposta de música antiga d’alt nivell. En la sisena edició son 28 els municipis que formen part del FeMAP. Per primer any, s’afegeixen al FeMAP el municipis Salàs de Pallars, Vilaller, Vall de Boí, Riner, Llívia i Organyà.

Des del 1 de juliol i fins al 27 d’agost tindran lloc 43 concerts de formacions provinents de Catalunya, Galícia, Andalusia, Madrid, País Valencià, Euskadi, Itàlia i França. Entre elles hi haurà dues produccions pròpies: Vivaldi Quatre Estacions, a càrrec d’una orquestra creada a l’efecte i dirigida per Joan Espina, i el ja citat Les músiques del Baró de Maldà, a càrrec del Qvixote Quartet i l’actor Carles Canut, que s’estrenarà a Tremp el dia 7 a l’Espai Cultural la Lira.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació