Diumenge, 22 de desembre de 2024

La Pobla de Segur enceta la temporada de falles més universal al Pirineu

La localitat pallaresa té avui el privilegi de convertir-se en el primer municipi lleidatà en baixar falles Patrimoni de la Humanitat

Jordi Ubach 17 de juny de 2016 a les 09:10

Un fallaire de la Pobla de Segur encenent la seva falla. Foto: Jordi Ubach


Com cada 17 de juny, els fallaires i les pubilles de la Pobla de Segur ompliran aquesta tarda, vespre i nit els carrers del poble per a celebrar la tradicional baixada de falles en honor a la Verge de Ribera. Aquest any, però, ho faran amb un privilegi especial. La de la Pobla serà la primera baixada de falles pirinenca com a Patrimoni de la Humanitat, després de la coneguda i celebrada declaració del passat mes de desembre per part de la Unesco.

L'Associació de Fallaires i Pubilles i l'Ajuntament de la Pobla de Segur organitzen anualment la baixada de falles de la localitat, per celebrar l'arribada del solstici d'estiu i la festivitat de la patrona del poble, la Verge de Ribera. Aquesta festa té un origen religiós i data dels anys 50, quan l'alcalde Boixareu inicià les falles de la mà de l'esbart dansaire per vitalitzar l'activitat cultural del poble, aleshores nucli industrial de la comarca.

La tarda del 17 de juny, a la Pobla hi ha un caliu especial: els fallaires es preparen amb la faixa i la barretina i carreguen la torxa per iniciar l'ascens a la muntanya de Santa Magdalena. Allà dalt berenaran plegats tot esperant que caigui la tarda. Mentrestant, les pubilles es guarneixen amb el tradicional vestit de catalanes i es reuneixen a la plaça de l'Ajuntament. Originalment, només es vestien els fadrins i les fadrines, és a dir la joventut, però avui s'hi ajunta tot el poble; grans i xics vestits de catalans i catalanes van cap al peu de la muntanya a rebre els fallaires.

Quan es fa de nit, es comencen a veure espurnes que serpentegen per la muntanya tot traçant un perfil de foc. Quan arribin els fallaires, amb les torxes flamejant, desfilaran per la Pobla de la mà de la seva pubilla, tot passant per l'església a fer l'ofrena a la patrona. Finalment, ajuntaran totes les torxes per fer una gran foguera com a símbol de germanor i ballaran la tradicional sardana de la Pobla. 
 

Fallaires de la Pobla encenent la falla als peus de Santa Magdalena. Foto: Jordi Peró

 
Aquestes tradicions rememoren les festes que se celebraven antigament al Pirineu per la nit de Sant Joan. Festes paganes que exaltaven el sol com a símbol de fertilitat i que utilitzaven el foc per donar continuïtat a la llum del dia. A la Pobla de Segur, les falles van començar el 1959. Altres pobles pallaresos com Isil, Alós o Alins se sumaran a la festa la setmana vinent, per la revetlla de Sant Joan.

Les falles se celebren a molts indrets del Pirineu i són una festa on el principal protagonista és el foc. Aquest any és un any molt especial, perquè el 2 de desembre del passat 2015 van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Un fet que els dóna un gran ressò fora de les contrades on se celebren, però que també obliga els fallaires a mantenir la tradició intacta i acollir l'augment de visitants que es preveu aquest any.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació