Dimecres, 3 de juliol de 2024

Què diu la femta sobre la nostra salut?

La dietista i nutricionista Laura Espia ens explica què significa la forma i composició de la femta

Laura Espia 24 de juny de 2016 a les 11:54
"Hola Laura, he sentit a parlar que és molt important observar les deposicions que fas perquè ens poden donar informació, ja sé que és una pregunta de mal gust, però m'ho podries explicar? Gràcies!!"
R.S.

Els excrements són un bon indicador de l'estat del nostre intestí i de la nostra salut, ja que són bons indicadors d'infeccions bacterianes, problemes metabòlics, hormonals... Habitualment hi ha una correlació directa entre la forma/consistència de la femta i la quantitat de temps que ha passat en el còlon (a causa de molts factors com la hidratació, restrenyiment o manca de la dieta, etc...)


Per conèixer quina seria la femta correcta existeix l'escala de femta de Bristol que consisteix en una taula visual d'ús en Medicina, destinada a classificar la forma de la femta humana en set grups. Va ser desenvolupada per Heaton i Lewis a la Universitat de Bristol i es va publicar per primera vegada en el Diari escandinau de gastroenterologia l'any 1997. La forma de la femta depèn del temps que passa al colon.
 

 



Tipus 1: Són excrements durs i separats, com boletes i difícil d'evacuar. Són indicadors de restrenyiment i deshidratació. Aquest tipus de femta és comú en persones amb un estil de vida poc saludable i amb dietes baixes en fibra. 

Tipus 2: En aquest tipus de femta seguiríem passant per un procés de restrenyiment però menys perillós i dolorós que l'anterior. Aquestes evacuacions semblen com una "salsitxa" però amb volum.

Tipus 3: Aquestes evacuacions es consideren "normals". Són com una "salsitxa" però amb unes esquerdes a l'exterior. Consumint més aigua milloraríem el seu aspecte, fent-la més suau i reduint les esquerdes. Tanmateix, aquest tipus de femta juntament amb la tipus 4 és la perfecta i la que hauríem de tenir.

Tipus 4: Aquestes posseeixen la forma anterior de salsitxa però amb l'extra d'aigua que les fa perfectes per a ser expulsades. És la femta perfecta!

Tipus 5: En aquest tipus de femta hi ha un excés d'aigua, que provoca que a poc a poc es perdi la forma i l'estructura i passin a ser trossos de consistència més pastosa. Generalment aquest tipus de femta s'acaba expulsant després d'àpats molt copiosos. 

Tipus 6: Aquestes excrements ja són amorfes i irregulars, pràcticament són una massa formada per trossets petits i esponjosos. Ja estaríem parlant de femtes diarreiques o un principi de diarrea.

Tipus 7: Aquí arribem a la femta més líquida de totes, ja que en aquestes pràcticament no hi ha matèria sòlida i tot és líquid. Això pot ser diarrea greu causada per una infecció bacteriana o un viral.
 

El color habitual de la femta és marró cafè, admetent tons més clars o més foscos. En alguns casos el color pot ser diferent, indicant algun tipus de trastorn:

Verda: Presència de vegetals de fulla verda, colorants alimentaris o trànsit intestinal massa ràpid que impedeix la descomposició de la bilis.

Groga: Excés de greix en la femta que provoca una mala absorció.

Negra: Suplements de ferro o sagnat de la part superior del tracte digestiu, en aquest cas s'hauria de vigilar!

Pàl·lida: A causa d'alguns medicaments o obstrucció del conducte biliar.

Roja: Aliments de color vermell, colorant alimentari o sagnat del tracte intestinal inferior a causa moltes vegades de presència d'hemorroides.

Cal dir que aquestes pautes són generals, cada persona té la seva pròpia normalitat, i si alguna vegada veiem una femta diferent o estranya, no passa res, tret que els símptomes persisteixin, llavors hauríem de visitar el metge.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació