Dilluns, 22 de juliol de 2024

El projecte Geoparc inicia una campanya de senyalització d'indrets emblemàtics

Avaluadors de la Unesco visitaran el Pallars la setmana vinent per elaborar un informe

ACN 29 de juny de 2016 a les 12:09

Porta d'entrada al territori Geoparc Conca de Tremp col·locat a l'alt de Comiols. Foto: ACN


El projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec, impulsat per l'Ajuntament de Tremp, ha iniciat una campanya de senyalització de diferents indrets del Pallars amb alts valors geològics. Entre aquests indrets estratègics destaca l'alt de Comiols, on s'hi han col·locat unes "portes d'entrada" des d'on es contempla tota la Conca de Tremp, o l'estació de tren de la Pobla de Segur, pensant en tots els turistes que fan servir aquesta línia. 

Gonzalo Rivas, director científic del projecte Geoparc, ha explicat que la voluntat és anar implementant aquesta senyalística per diferents punts d'interès de la zona Geoparc. Rivas destaca que tot i tractar-se d'uns senyals nous tenen una imatge unificada i integrada al territori. Els diferents senyals aprofiten per mostrar els diferents patrimonis del territori i divulgar el projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec i els Geoparcs Mundials de la Unesco.

Avaluadors de la Unesco visiten la zona

La setmana vinent avaluadors de la Unesco visitaran el Pallars per conèixer la zona i comprovar que tot l'expressat en el document de la candidatura és verídic i s'està desenvolupant. Els avaluadors redactaran un informe per al Comitè d'Avaluació. Els dos avaluadors són de la Xina i Anglaterra, i possiblement també participen un o dos observadors de la Unesco.

Després de la seva visita, els avaluadors elaboraran un informe que serà sotmès a votació del 23 al 25 de setembre a la reunió de portes tancades del Comitè d'Avaluació. La decisió presa serà comunicada verbalment el divendres 30 de setembre al sopar de cloenda del Congrés Mundial de Geoparcs que tindrà lloc a Anglaterra. Per últim, al març de 2017 la Unesco hauria de ratificar la decisió presa i el nou Geoparc rebre l'acreditació formal.

Beneficis pel territori

Rivas ha dit que s'espera que la incorporació del territori candidat a la Xarxa Mundial de Geoparcs (GGN) beneficiï al territori. S'espera que aquesta qualificació millori la visibilitat del territori i així deixi de ser la comarca menys visitada de Catalunya. A més, la figura de Geoparc Global aporta una diferenciació com a destinació turística de qualitat. 

El Geoparc Conca de Tremp-Montsec és un territori excepcional per a l'observació, l'aprenentatge i el gaudi de les ciències de la terra gràcies a l'alt valor del patrimoni geològic, paleontològic, miner, arqueològic i astronòmic. En els paisatges Geoparc es troba resposta a quins van ser els últims dinosaures d'Europa, com es va formar el Pirineu o quan va començar l'ocupació humana al Pirineu.

La candidatura per accedir a ser Geoparc per la Unesco es va presentar l'any 2015 i comprèn tots els municipis del Pallars Jussà; Baix Pallars (Pallars Sobirà), Coll de Nargó (Alt Urgell), Vilanova de Meià, Camarasa i Àger (Noguera). 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació