Divendres, 22 de novembre de 2024

Front comú per reforçar la gestió dels espais naturals del Pirineu

El projecte pretén establir un marc de cooperació entre els organismes que gestionen els espais naturals transfronterers

Redacció 30 de juny de 2016 a les 09:42

Un ramat pasturant en un prat d'Esterri de Cardós. Foto: Territori


Treballar amb una estratègia comú per afavorir la biodiversitat al Pirineu és el principal repte del projecte "Gestió i posada en marxa de la xarxa d’espais naturals dels Pirineus" (GREEN), una iniciativa que forma part dels projectes europeus POCTEFA (Interreg) i compta amb la participació de 18 socis, d’entre els quals hi ha la Generalitat. El projecte, que va començar el passat 1 de juny i finalitzarà el 31 de maig de 2019, pretén establir un marc de cooperació entre els organismes que gestionen els espais naturals transfronterers, sota la premissa que la natura no coneix fronteres.

El programa preveu accions coordinades des de la xarxa de parcs dels Pirineus —Catalunya, Andorra, França, Navarra i País Basc—. D’aquesta manera es millorarà la gestió dels espais i es protegirà els ecosistemes pirenaics. Per fer-ho possible, s’intercanviaran experiències entre els diferents organismes participants i es fomentaran diferents activitats per preservar aquest mosaic natural caracteritzat per una gran diversitat d’ambients i hàbitats.

Suport a l’activitat ramadera

La iniciativa té previstes diverses accions de conservació específiques per a cada parc. Pel que fa als parcs amb abast pallarès, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha prioritzat accions per preservar els llacs i la seva biodiversitat. D’altra banda, el Parc Natural de l’Alt Pirineu també s’ha involucrat en diverses accions per preservar la biodiversitat en ecosistemes forestals, agrícoles i humits, mitjançant projectes de voluntariat.

A banda dels parcs esmentats, també hi participa el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i Freser, el Parc Natural del Cadí-Moixeró i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

Finançat amb fons europeus

L’import per promoure el GREEN suma 2.040.746 euros, dels quals 1.310.924 euros són finançats pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER). Dels 18 socis que té el projecte, la Generalitat és la que disposa del pressupost més elevat, 268.283 euros, un 13,5% del total.

Com a resultat final de projecte es preveu que els diferents espais protegits pirinencs treballin de forma permanent en xarxa, com ja s’està fent a la zona dels Alps a través de la xarxa d’espais protegits Alparc. Així doncs, per iniciar les accions previstes, el 19 de juliol es reuniran tots els socis a la seu del Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises, a Montels (França).

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació