Els raiers de la Pobla aclamats pel públic situat al pont de Claverol. Foto: ACN
Fidel a la tradició, el primer cap de setmana de juliol la Pobla de Segur torna a reviure l'antic transport fluvial de la fusta per la Noguera Pallaresa. La festa, que ja ha arribat a la 38a edició, ha viscut aquest diumenge el plat fort quan una vintena de raiers amb quatre embarcacions de més de quinze metres han baixat els prop de sis quilòmetres que separen la presa de Llania i el Pont del Claverol. Es calcula que més de 6.000 persones han participat de la festa.
Aquest any durant el descens s'han hagut d'extremar les precaucions ja que en alguns punts el material arrossegat per les riuades de la primavera ha dificultat la navegació, segons ha explicat el president de l'associació cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa, Eduard Bastús. De fet, l'entitat promou un pla de neteja i adequació d'aquest tram del riu i demana a les administracions locals que s'hi sumin amb l'objectiu que estigui enllestit per la Diada dels Raiers de l'any que ve. Malgrat tot el descens d'aquest diumenge s'ha fet sense incidències importants.
Això sí, el tercer rai s'ha hagut de girar a la sortida perquè la part de davant estava molt enfonsada i alguns rems han acabat la travessa trencats. Històricament els raiers construïen embarcacions fetes de troncs i les conduïen riu avall per transportar la fusta des dels boscos del Pirineu fins arribar al mar al sud de Catalunya. Als anys 30 del segle passat, però, la construcció de preses i la millora de les infraestructures que van fer més rendible el transport per carretera van condemnar l'ofici a la desaparició.
Els raiers abans de prendre la sortida a la presa de Llania. Foto: ACN
Segons Bastús, les riuades de fa un mes i mig han deixat branques i muntanyes de grava a la llera del riu i això ha complicat una mica la conducció dels rais. Aquesta vegada, per tant, s'ha hagut de ser molt estricte a l'hora de conformar les tripulacions i només s'han permès sis raiers per embarcació. "Si deixem que hi pugin més persones els rais s'enfonsen i costa més que tirin", ha comentat.
Altres anys en què el riu estava en millors condicions han pujat a les embarcacions fins a set o vuit persones per poder donar cabuda al màxim de joves que volen convertir-se en raiers per un dia. I és que, segons el president de l'associació organitzadora, cada any hi ha llista d'espera per participar a la baixada. Són sobretot nois de la comarca que ja han participat en la construcció dels rais, un procés que comença a finals de maig.
Pla de neteja i adequació del riu
Eduard Bastús ha explicat que l'associació cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa s'ha compromès a gestionar un pla de neteja i adequació del tram de riu que utilitzen per a la baixada dels rais amb la previsió que s'hagi executat abans del juliol de l'any que ve. El president de l'associació confia obtenir el suport d'entitats i administracions com l'Ajuntament de la Pobla, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i la Diputació de Lleida ja que l'actuació que proposen "serà beneficiosa per a tothom".
Els raiers de la Pobla en ple descens. Foto: ACN
Un mercat raier, la principal novetat d'enguany
Aquest any s'han ampliat les activitats per esperar l'arribada dels rais al Pont de Claverol amb un "mercat raier" amb productors de la comarca. Bastús ha explicat que s'ha volgut aprofitar la gran afluència de gent que es concentra a l'arribada de les embarcacions per donar a conèixer els productes agroalimentaris locals. A més, també s'han organitzat tallers i jocs per als més petits, demostracions d'escultures de fusta, una concentració de motos i l'actuació del grup Aires del Montseny.
El mercat raier ha reunit tota la producció agroalimentaria de la comarca. Foto: ACN
El dia fort sempre és diumenge amb la baixada de les embarcacions pel riu Noguera Pallaresa, però des de divendres s'han organitzat diverses activitats relacionades amb l'ofici de raier, el món de la fusta i l'aigua i àpats populars vinculats a la gastronomia pirinenca, amb actuacions musicals i teatrals. A més, aquest dissabte s'ha projectat en primícia a Catalunya el documental
Records de fusta molla, produït pels navarresos Labrit Multimedia, sobre el transport fluvial de la fusta en diferents punts de la Península. Divendres a la nit es va fer una baixada nocturna pel riu amb falles, la primera vegada que es fa des que les festes del foc del Pirineu han estat declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi