Dilluns, 22 de juliol de 2024

Tremp inaugura la planta de biomassa de l'Hospital del Pallars

La nova instal·lació suposarà un estalvi econòmic d'uns 50.000 euros anuals i s'abastirà amb fusta dels boscos del Jussà

Jordi Ubach 5 de juliol de 2016 a les 13:33

L'enginyer Marc Saló explicant el funcionament de la planta a les autoritats. Foto: Jordi Ubach


L'Hospital del Pallars ja s'alimenta de biocombustible. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha inaugurat aquest dimarts la nova planta de biomassa del centre sanitari, juntament amb l'alcalde de Tremp, Joan Ubach, i el director de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), Jaume Capdevila. El nou equipament, que ha suposat un cost d'uns 350.000 euros finançats per la Diputació, millorarà l'eficiència energètica de l'edifici gràcies a la producció d'aigua calenta sanitària i per a calefacció mitjançant la biomassa forestal.

L'estalvi econòmic que suposarà aquesta nova instal·lació, formada per una sitja i una sala de calderes de 500 kw, serà de 50.000 euros anuals, tal i com ha explicat el gerent de l'empresa Imartec Energia, Marc Saló. La planta gastarà unes 250 tones de fusta l'any, una matèria prima que se subministrarà mitjançant els boscos que Forestal Catalana gestiona al Pallars Jussà. Amb la nova instal·lació, les antigues calderes de gasoil es mantindran com a equipament complementari o d'emergència en cas de necessitat.

Per l'alcalde de Tremp, Joan Ubach, avui és un dia "per recordar", i ha assenyalat que la instal·lació de la nova caldera en una institució tan "carismàtica" com l'Hospital del Pallars ha de suposar un "primer pas" perquè aquest tipus d'energies es vagin implantant arreu de la comarca. Ubach també ha destacat la voluntat de GSS, gestora de l'edifici, per apostar per la biomassa en uns terrenys cedits pel consistori trempolí. 


El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha assenyalat que la inauguració de la nova planta de biomassa "és un exemple del compromís de la Diputació en el camp de la salut i en l'àmbit de l'eficiència energètica". Per Reñé, l'aposta per la biomassa planteja un "cercle tancat" que comença amb la neteja dels boscos mitjançant la contractació de personal per obtenir biomassa forestal, que serveixi de combustible a diferents equipaments de les comarques lleidatanes. 

Reñé també ha destacat la gran col·laboració existent entre el Departament de Salut, la Diputació i Gestió de Serveis Sanitaris en aquest i altres projectes que volen garantir la qualitat dels serveis sanitaris a tots els municipis.

El director de GSS, Jaume Capdevila, preveu un estalvi en gasoil de 500.000 euros en uns 8 ó 9 anys, un fet que convertirà l'Hospital del Pallars en "un dels més moderns del país". Capdevila ha explicat que hi han hagut altres hospitals que s'han interessat per aquest model, i ha mostrat el seu agraïment a l'Ajuntament de Tremp per la cessió dels terrenys i a la Diputació de Lleida per la seva "sensibilitat" i "complicitat" en quan a salut.
 

La planta de biomassa està situada sota el pàrquing de l'Hospital del Pallars. Foto: Jordi Ubach

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació