Divendres, 22 de novembre de 2024

Dos avaluadors de la Unesco visiten el Pallars per valorar el projecte Geoparc

Nick Powe i Jing Zhining han de certificar que l'informe presentat pel territori s'adiu a la realitat | El 30 de setembre es coneixerà la decisió a la cloenda del Congrés Mundial de Geoparcs

ACN / Redacció 6 de juliol de 2016 a les 17:53

Els avaluadors observant la zona de l'Argenteria, al congost de Collegats. Foto: ACN


El Geoparc Conca de Tremp-Montsec viu les jornades més importants i decisives des que es va començar a gestar el projecte, a finals de 2014. Dos avaluadors de la Unesco es troben des d'aquest dimarts de visita al Pallars Jussà per tal de contemplar en primera persona les potencialitats de la zona. Els dos observadors són el xinès Jing Zhining i el britànic Nick Powe, que un cop finalitzi la seva visita al Pallars redactaran un informe que serà sotmès a votació del 23 al 25 de setembre a la reunió de portes tancades del Comitè d'Avaluació.

La seva tasca aquests dies, que s'allargarà fins aquest divendres, serà, per un costat, certificar que l'informe presentat ara fa un any per l'Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec s'adiu a la realitat. D'altra banda, hauran de comprovar si en els últims mesos s'ha fet feina o no en relació als valors que defensa la Unesco. Les perspectives són força bones, ja que de moment el projecte ja ha rebut el recolzament formal dels onze geoparcs de l'Estat espanyol.

En gairebé tres dies d'estada al Pallars, Zhining i Powe visitaran els punts d'interès en l'àmbit geològic i les principals iniciatives que s'hi estan desenvolupant en l'àmbit empresarial, cultural, patrimonial o d'alts nivells naturals i biològics. L'àmbit territorial del projecte comprèn tots els municipis del Pallars Jussà; Baix Pallars (Pallars Sobirà), Coll de Nargó (Alt Urgell), Vilanova de Meià, Camarasa i Àger (Noguera). 

Les primeres impressions són bones

Els dos observadors internacionals han visitat aquest dimecres, entre altres indrets, la zona de Collegats, els salins de Gerri de la Sal, la zona paleontològica dels Nerets i d'Orcau i el Museu Hidroelèctric de Capdella. Està previst que demà coneguin altres llocs emblemàtics de la Conca de Tremp, en una estada que finalitzarà divendres amb l'observació del cel del Montsec, considerat el millor cel nocturn de Catalunya.
 

Un geòleg donant explicacions als avaluadors a Collegats. Foto: ACN


Guillem Puras, tècnic del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec, ha dit que els avaluadors no han vingut al Pallars a parlar amb els tècnics, sí en canvi amb la gent del territori. Puras ha explicat que els observadors estan molt interessats en conèixer l'opinió dels seus habitants i en veure que es treballa en la integració de diferents patrimonis.

L'avaluador Nick Powe, ha explicat que "hem vingut aquí per veure les possibilitats que té la zona per ser candidat a Geoparc de la Unesco Global Geoparc". El britànic ha confessat que "estem intentant estar segurs que el que hem vist fins ara en documents és el que realment hi ha sobre el terreny", i ha assegurat que "tots els geoparcs han de tenir bona geologia i ens ha semblat fantàstica en aquesta àrea, no n'hi ha cap dubte". Per la seva part, el xinès Zhining ha afirmat que del que han vist fins el moment "s'està fent una bona feina".
 

Powe i Zhining durant la seva visita a la seu de l'ICGC de Tremp. Foto: Ajuntament de Tremp


El veredicte: el 30 de setembre

La decisió que prenguin serà comunicada verbalment el divendres 30 de setembre durant el transcurs del sopar de cloenda del Congrés Mundial de Geoparcs que tindrà lloc a Anglaterra. Per últim, al març de 2017 la Unesco hauria de ratificar la decisió presa i el nou Geoparc rebre l'acreditació formal. No serà una tasca fàcil, ja que juntament a la pallaresa hi ha una altra candidatura, la de Las Loras (Castella i Lleó) que també opta al reconeixement.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació