Diumenge, 22 de desembre de 2024

​El futbol a la Segona República i la Guerra Civil, nou curs d'estiu a Tremp

Els participants visitaran els fronts del Pallars i d'Aragó, amb Orwell com a eix

Redacció 7 de juliol de 2016 a les 11:58

El Club Futbol Tremp durant la Segona República. Foto: Pompeu Molist (Arxiu Comarcal)


El futbol durant la primera meitat del segle passat obrirà aquest dijous a Tremp el curs d'estiu de la Universitat de Lleida (UdL) "República, Guerra i Postguerra (1931-1950). Flaixos del Pallars al segle XX". L'historiador i periodista gironí Xavier Carmaniu, col·laborador de RAC1 i la Cadena SER, serà l'encarregat de la conferència inaugural d'un programa que té com a fil conductor la novel·la Homenatge a Catalunya de George Orwell, que va participar a la Guerra Civil espanyola com a brigadista internacional. 

"Igual que passa ara, durant la Segona República el futbol ja movia passions, però més enllà dels resultats dels partits i de qui guanyava les competicions, també era una canal per fer política", explica Carmaniu. L'historiador posa exemples: "a nivell internacional ho demostra el cas del Mundial de 1934 organitzat per la Itàlia de Mussolini i a nivell català, es va fer servir el futbol per fer campanyes contràries a l'Alemanya nazi que van culminar en el projecte de l'Olimpíada Popular de 1936". 

Xavier Carmaniu és autor del llibre Història amb pilotes. Es pot aprendre història parlant de futbol? (editorial Meteora, 2010), en què a través de la vida d'onze futbolistes, fa una repassada per alguns dels fets històrics més rellevants del segle XX. Recull les biografies de personatges com ara Gaspar Matas, fundador l'any 1898 del primer equip de futbol de l'Estat espanyol: el Palamós o Gregorio Blasco, un porter que va jugar amb la selecció basca per terres americanes per explicar la situació de la Guerra Civil. 

"República, Guerra i Postguerra (1931-1950). Flaixos del Pallars al segle XX" se centra en diversos aspectes d'aquest període històric: el vessant militar i social o els canvis econòmics i, fins i tot, paisatgístics. A banda de classes teòriques, la quinzena de participants en aquest curs d'estiu farà diverses sortides de camp per conèixer els fronts del Pallars (Mont de Conques i la Posa) i d'Aragó (Alcubierre, Tardienta, Santa Quiteria i Belchite). 

La capital del Pallars Jussà estrena així un cicle de la UdL que té com a objectiu aprofundir en el període històric comprès entre la Segona República (1931) i la Postguerra (1945), especialment en la virulència de la Guerra Civil viscuda en aquesta zona de muntanya.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació