Dimecres, 3 de juliol de 2024

El Parlament insta a prohibir les maniobres militars de Talarn

En una moció presentada per la CUP, reclama la prohibició de les maniobres "en espais no estrictament militars"

Jordi Ubach 15 de juliol de 2016 a les 10:14

Alumnes de Talarn de maniobres al Pallars Jussà. Foto: Exèrcit de Terra


El Parlament de Catalunya ha demanat a la Generalitat aquest dijous la prohibició de les maniobres militars "en espais no estrictament militars", com succeeix en el cas de les pràctiques que realitzen els sergents alumnes de l'acadèmia de Talarn a finals del mes de juny, en el denominat exercici "Minerva". Aquesta proposta, que forma part d'una moció presentada per la CUP per "una Catalunya desmilitaritzada", ha estat aprovada amb els vots a favor de Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que Es Pot. Ciutadans, PP i PSC hi han votat en contra.

L'exercici Minerva es realitza cada any, a finals de juny, durant els dies previs a l'acte d'entrega de despatxos als alumnes de l'acadèmia de Talarn. Entre les accions concretes que s'hi porten a terme s'inclouen pràctiques de situacions en què les unitats es podran trobar quan passin a l'acció, amb especial referència a les seves missions de caràcter internacional. Uns 500 alumnes realitzen anualment les operacions, que s'allarguen uns quatre dies a l'entorn de Tremp, Salàs de Pallars, Conca de Dalt i Talarn i que sovint proporcionen imatges i situacions controvertides.

La moció també insta el Govern de la Generalitat "a prohibir els actes d'exaltació d'allò militar i de legitimació de la violència i de les armes", no permetent a Catalunya les desfilades militars i altres actes similars en espais civils. Altres reclamacions recollides per la moció reclamen evitar la presència de l'exèrcit en qualsevol centre educatiu i de formació i no promoure activitats per part de l'Administració vers la indústria militar a Catalunya.
 

Imatge de la sessió d'aquest dijous al Parlament. Foto: Parlament


Per últim, la moció també insta el Govern a reclamar el traspàs a la Generalitat, o a l'ens local corresponent, el patrimoni militar de caràcter immobiliari que es trobi en desús per tal de destinar-lo a usos públics de caràcter civil. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació