El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, durant l'homenatge floral a les víctimes Foto: ACN
La Generalitat ha encarregat a la URV un estudi per geolocalitzar i documentar totes les fosses de la guerra civil existents a les Terres de l'Ebre i el Priorat, i continuar els treballs en les del Pallars. Així ho ha explicat el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, qui ha remarcat que es tracta d'un projecte per avançar en la recuperació de la "dignitat" de les víctimes i afectats pel conflicte bèl·lic.
L'estudi s'elaborarà durant el segon semestre d'aquest 2016 i utilitzarà les tecnologies més modernes disponibles. Les dades obtingudes permetran completar el mapa de fosses i repressió a Catalunya però, sobretot, han de servir per poder exhumar i identificar les víctimes que encara es donen per no localitzades o desaparegudes.
Les tasques han de permetre, segons el Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, localitzar no només les fosses sinó també les zones on s'han trobat restes òssies humanes en superfície. Cadascuna de les fosses tindrà la seva corresponent fitxa amb les coordenades, localització amb cartografia de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, fotografia, resum històric i fonts documentals –també orals si n'existeixen- consultades. També s'especificarà si la fossa està plenament confirmada, si és probable o bé ja ha estat intervinguda, si és de soldats –en aquest cas l'exèrcit- o de civils, així com també el nombre de persones inhumades i la relació dels òbits. Totes aquestes dades han de possibilitar completar el mapa de fosses i repressió a Catalunya, en el marc de l'actualització, canvi tecnològic i conversió de dades a la nova versió d'aquest document, que estarà disponible a finals d'anys.
L'objectiu, ha emfasitzat Romeva, és el de "recuperar la dignitat de les víctimes i la gent que va patir la guerra: cal saber la veritat. S'ha de localitzar on estan moltes de les víctimes i identificar-les". Sobre aquesta base es treballarà en el futur per exhumar i identificar els cossos de moltes persones que "encara no se sap on es troben enterrades" o no s'han pogut localitzar. "És una cosa que s'havia d'haver fet fa molt de temps, que no s'ha fet o no s'ha pogut fer i s'ha de corregir", ha reblat. Ara, ha precisat, existeix tecnologia que permet fer-ho i, en aquest sentit, ja ha avançat que s'utilitzarà la més moderna disponible. "No hi ha excusa per no fer-ho", ha insistit.
Més enllà de l'anunci que les tasques s'efectuaran al llarg del segon semestre d'enguany, el conseller no ha precisat quina dotació econòmica es destinarà a efectuar l'estudi. Una qüestió, ha assegurat, sobre la qual s'està encara treballant i que, sosté, no serà cap impediment. "És evident que és farà. El cost s'assumirà com s'hagi d'assumir. Es tracta de la localització, exhumació i identificació. Si ho iniciem és perquè ho volem acabar", ha argumentat, tot recordant que el projecte compta amb la participació activa, a banda de la Generalitat, dels governs locals, la URV, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (COMEBE), el Memorial Democràtic i la mateixa URV; entre d'altres. "És un projecte de país", ha sentenciat.
Treballs a Llavorsí i Tremp
Alhora també continuaran els treballs en les fosses de Llavorsí, al Pallars Sobirà, i Tremp. Juntament amb les Terres de l'Ebre, el Pirineu és on es concentren la majoria de fosses civils resultants de la repressió. Respecte el cas de Llavorsí, aquest mes de juliol s'efectua un estudi de geolocalització i prospecció al llarg de 150 metres de la carretera C-12 per localitzar una fossa comuna on poden haver nou civils assassinats l'any 1938. En aquest cas s'han utilitzat drones per prospectar aèriament la zona amb fotografia per termografia infraroja, georadar i perfilòmetre, com a mecanisme d'exploració de la superfície. El resultat indicarà possibles alteracions del sòl on es pot localitzar la fossa i es decidirà si es viable excavar-la els pròxims mesos. A Tremp, s'ha documentat una fossa al cementiri municipal que serà excavada al mes de setembre per exhumar i estudiar les restes humanes.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi