Dijous, 21 de novembre de 2024

Unió de Pagesos exigeix que es reconeguin els atacs de fauna salvatge a bestiar viu

L'organització agrària demana als ramaders que denunciïn els fets ja que molts han deixat de fer-ho en sentir-se "qüestionats i maltractats"

ACN 5 d'agost de 2016 a les 16:35

El ramat de cabres Foto: ACN


Unió de Pagesos reclama al Departament de Territori i Sostenibilitat més suport als ramaders afectats per atacs de fauna salvatge protegida -sobretot voltors i ós- al bestiar en zones de muntanya. L'organització agrària exigeix que es reconeguin els atacs de què són víctimes animals vius i lamenta l'"opacitat" i la "manca de transparència" de l'administració catalana en aquest sentit. També li demana més mesures preventives i un major acompanyament als ramaders afectats, i defensa la necessitat d'indemnitzar-los "com caldria".

Així mateix, des d'Unió de Pagesos insten els ramaders a denunciar els atacs ja que, segons el sindicat, molts han deixat de fer-ho en sentir-se "qüestionats i maltractats" amb l'objectiu que quedi palesa l'existència dels atacs. Per tal de justificar les seves reivindicacions, l'organització agrària ha difós el vídeo d'un nou atac, en aquest cas a un vedell viu al municipi de Llessuí (Pallars Sobirà).

Unió de Pagesos ha presentat aquest divendres a Lleida un seguit de propostes que en els pròxims dies farà arribar a Territori i Sostenibilitat amb l'objectiu de fer front als danys que la "sobrepoblació creixent" de fauna protegida provoca als ramaders i de fer compatible la preservació de la biodiversitat amb l'activitat agrícola i ramadera a es zones de muntanya. 

En primer lloc, l'organització agrària considera "indispensable" que s'avaluï la població actual de voltors per poder analitzar la capacitat del medi de mantenir-los de forma sostenible sense perjudicar el bestiar domèstic i, si cal, demana que es prenguin les mesures necessàries per reduir-ne la població o per evitar que segueixi augmentant. Pel que fa a l'ós, UP defensa que no s'alliberin més exemplars fins que no se n'estableixi la població màxima "que pot conviure de manera compatible amb la ramaderia del Pirineu", segons ha exposat el responsable d'organització d'UP, Carlos Vicente. 

Unió de Pagesos també insta Territori i Sostenibilitat a reforçar les mesures preventives per evitar nous atacs com ara que els Agents Rurals intensifiquin la vigilància a les zones amb risc d'atacs i, si convé, que els foragitin. En el cas de l'ós, UP considera que cal que les mesures preventives contra els atacs que hi ha per al sector oví, es facin extensives al bestiar equí i boví, donat que ja han començat a patir atacs. A més, Unió de Pagesos també proposa que s'habilitin mesures de suport als ramaders per a la reagrupació dels ramats dispersats i de foment per a la contractació de l'assegurança a tercers dels gossos de vigilància o per a les instal·lacions de tancament del bestiar.

Pel que fa a la compensació dels danys, Unió de Pagesos considera "imprescindible" que es modifiqui el Decret 176/2007 per tal d'incloure una simplificació dels procediments, per garantir que siguin veterinaris els professionals que realitzen els peritatges, i per incorporar com a danys indemnitzables la reparació d'estructures malmeses (tancats i filats elèctrics) i els efectes a posteriori dels atacs de femelles que deixen de criar. 

Una altra mancança on el sindicat posa l'accent és en la "falta de transparencia" en la informació relativa als danys i a les sol·licituds de compensació. Unió de Pagesos denuncia que aquesta informació no es publica a cap web de l'administració i que tampoc es facilita al sector. En aquest sentit, l'organització agraria només ha pogut obtenir per part de l'administració catalana les dades de la Catalunya Central, que parlen de dotze actes tramitades i d'un sol atac admès, en aquell cas per part de corbs, segons ha dit Vicente. 

Finalment, l'organització agrària exigeix a Territori i Sostenibilitat que reconegui que els voltors sí que ataquen bestiar viu, entre d'altres motius, per assegurar que s'elaboren informes de danys fidedignes amb els fets. El sindicat exigeix que es revisin els darrers informes resolts contràriament als interessos dels ramaders, per part l'administració, tenint en compte les noves proves aportades d'atacs a animals vius. En aquest sentit, Unió de Pagesos ha difós el vídeo d'un nou atac que va patir una vaca que acabava de parir al Pallars Sobirà el 27 de juliol passat. A més, el sindicat també ha aportat la referència de diversos informes, tan del govern francès com de l'àmbit acadèmic, que demostren que els voltors, en ocasions, són responsables de lesions i fins i tot de la mort de bestiar viu, tal com porta denunciant Unió de Pagesos des de fa temps.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació