En l'article d'aquest mes parlarem sobre l'acne i l'alimentació que l'estimula, ja que és una consulta freqüent que hem feu. Per donar-vos tota la informació necessària, a l'article d'aquest mes hi participa la doctora
Carola Baliu Piqué, dermatòloga del Hospital Clínic de Barcelona i del Consorci Sanitari de l'Anoia, que ens podrà ampliar i especificar sobre aquest tema.
L'acne és un problema de pell que acostuma a aparèixer en l'adolescència, sobretot en les dones a partir dels 12 anys i en els homes a partir dels 14. Es localitza principalment en zones com el front, les galtes, la barbeta, les espatlles i on hi ha més tendència a acumular greix. Les causes que fan que aparegui l'acne són multi factorials, però unes de les més habituals són la
mala alimentació i els
canvis hormonals.
Segons els estudis recents que hem revisat, un dels punts que afavoreix l'excés de greix per les glàndules sebàcies i que com a conseqüència provoquen barbs, pústules i pàpules en les zones amb presència de glàndules sebàcies és l'excés d'hormones masculines, conegudes pel nom d'andrògens juntament amb l'excés d’insulina o IGF-1.
Aquest excés de nivells elevats d'insulina (IGF -1) estimulen la secreció d'andrògens (hormones masculines, presents en quantitats més petites en les dones) i causen un augment de la producció de sèu (sebo en castellà) i un creixement de les cèl·lules de la pell que taponen els barbs i aquests s'inflamen i s'infecten. Per tant, hauríem de mantenir els nivells d'insulina baixos per tenir els nivells d'hormones masculines també baixos i així evitar l'estimulació de les glàndules sebàcies en la producció de sèu.
Hem de tenir en compte que cada vegada que ingerim
sucres o
hidrats de carboni refinats augmentem la producció de IGF-1 en el fetge i com a conseqüència la formació d'acne. Així, es podria desmentir que el principal culpable en l'alimentació de produir acné no són els greixos com temps enrere es creia, sinó aquells aliments amb un índex glucèmic alt.
Evitarem en tot el possible tots aquells aliments que facin pujar el sucre a la sang (hiperinsulinèmia), com per exemple:
-
La llet de vaca i els seus derivats. Els estudis remarquen sobretot aquest punt, ja que si consumim aquests aliments hem de tenir en compte que tenen nivells elevats de l'hormona IGF-1, responsable del augment de l'acne.
-
Els sucres i cereals refinats. Aquest grup provoca un augment de glucosa en sang i conseqüentment l'augment d'hormona IGF-1.
-
Edulcorants, cervesa, refrescs ensucrats i alcohol.
S'ha estudiat la possible relació de minerals com el
zinc, el
iode i algunes
vitamines antioxidants en la millora del acne, però tot i tenir la seva justificació fisiològica, no tenen una resposta clínica clara i no se sap encara molt bé si contribueixen amb claredat en la reducció de l'acne. El mateix passa amb la
fibra. Semblen trobar-se beneficis però poden estar produïts per la variació en l'índex glucèmic, ja que els aliments rics en fibra solen permetre que els hidrats de carboni s'absorbeixin més lentament i així no augmenten els nivells de IGF-1 dràsticament. D'aquesta manera el motiu podria ser degut a la reducció de l'índex glucèmic i no a la fibra en sí mateixa.
En resum, no s'haurien de fer canvis dràstics en la dieta, és preferible reduir la càrrega glucèmica, intentant substituir els aliments refinats per integrals, incorporar fruites, verdures i llegums en detriment de cereals, dolços i pastisseria.
Per últim, és recomanable visitar a un dermatòleg ja que ens podrà orientar en l'elecció de cremes i tractaments més específics per l'acne. Si teniu qualsevol dubte podeu contactar amb la Dra. Carola Baliu a l'email
cbaliu@clinic.ub.es.
I si dubteu en algun aspecte sobre la vostra alimentació podeu enviar les vostres consultes a l'email
lespiamonso@gmail.com.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi