Dilluns, 1 de juliol de 2024

​Unió de Pagesos exigeix mesures davant la greu sequera

L'escassetat de pluges implica un sobrecost important per manca de pastures i farratge

Redacció 9 de setembre de 2016 a les 10:05

Un camp de cereals afectat per la sequera. Foto: ACN


Unió de Pagesos ha exigit mesures al Departament d'Agricultura i al Ministeri d'Agricultura davant la sequera que afecta la ramaderia i que implicarà un sobrecost important per manca de pastures i farratge. El sindicat agrari adverteix de la manca d'aigua a les fonts, que obliga a transportar cisternes per abeurar els ramats. La sequera també ha provocat restricció en zones de regadiu.

El sindicat ha aconseguit que Agroseguro realitzi visites de camp per complementar les dades dels satèl·lits en la detecció de sequera en pastures i identificar els desajustaments del sistema i millorar-los. La sequera d'aquest estiu s'afegeix a altres factors, com el fet que els animals ovins i bovins han estat vacunats contra la malaltia de la llengua blava, que també els debilita i sovint fa perdre fertilitat.

Unió de Pagesos calcula que a les comarques centrals s'ha perdut el 100% de la collita de farratge en secà per ensitjar, cosa que suposa uns 35.000 quilos per hectàrea de farratge de blat de moro que es deixarà de produir i que s'haurà de comprar a un preu de 0,03 €/kg; això comportarà una despesa de 1.050 euros per hectàrea.

Els ramaders d'oví, a tot el territori, hauran de comprar aliment en quantitats molt superiors al que és habitual. El sindicat estima que l'alimentació assolirà un sobrecost de 0,25 a 0,30 euros per ovella i dia, i pot augmentar a 0,50 o 0,60 euros si hi ha animals que estan parint.

A les zones de muntanya, només s'ha pogut recollir un primer dall molt minvat dels prats, ja que la sequera ha impedit una segona collita de farratge, i encara menys, una tercera, que es fa en determinades zones i anys.

El fet que les pastures s'hagin assecat molt des de l'agost provoca que els animals hagin de baixar de les pastures abans d'hora i ser alimentats amb pinso i farratge que han hagut de comprar els ramaders. Això els suposarà, de mitjana, quan s'acabi aquesta collita reduïda, la compra de tres quilos de farratge, tres quilos de pinso i tres quilos de palla per vaca i dia. Els preus actuals, que poden incrementar-se a causa de l'alta demanda, són de 0,1818 €/kg de farratge, 0,2164 €/kg de pinso i 0,0556 €/kg de palla. Això suposa un cost de 1,36 € per vaca i dia.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació