Dimecres, 3 de juliol de 2024

El curs escolar comença aquest dilluns amb una xifra històrica d'alumnes

A Catalunya hi ha un total de 1.570.011 estudiants, 7.822 més que l’any passat | Ensenyament reforça la plantilla amb 798 docents per fer front a l’augment de l’alumnat

Redacció 12 de setembre de 2016 a les 09:19

Tres alumnes afrontant el primer dia del curs 2016-17. Foto: Martí Albesa


El nou curs comença aquest dilluns i ho fa amb una xifra històrica d’alumnes. Com ja va passar l’any passat, el Departament d’Ensenyament ha explicat que enguany s’ha tornat a batre rècord de matriculacions. La conselleria calcula que hi haurà a les aules 1.570.011 d'alumnes matriculats, uns 7.822 més que l’any passat. El major increment es produeix a la Primària, la Secundària i la postobligatòria (Batxillerat i Formació Professional), mentre que en el segon cicle d’infantil (P3, P4 i P5) aquesta xifra s’ha reduït en 10.000 alumnes. 

El 65,7% dels alumnes d'ensenyaments obligatoris cursa els seus estudis en centres públics, mentre que un 33% ho fa a la concertada i un 1,3% en centres privats. En els ensenyaments postobligatoris, el percentatge d'alumnes que estudien en centres públics augmenta fins al 71,9%. Per atendre la gran població escolar, Ensenyament ha anunciat que comptarà amb 798 docents més que l’any passat, com ja preveia al juliol.

540 mestres per a l'educació inclusiva i centres d'alta complexitat

A més, finalment sí que hi haurà 540 mestres destinats a l’educació inclusiva i els centres d’alta complexitat, una demanda que sindicats com l'USTEC van exigir al juliol: 140 per a l'educació inclusiva i 400 per als centres d'alta complexitat. Ensenyament, tal com ha anunciat la consellera Meritxell Ruiz, ha aconseguit trobar els mecanismes econòmics per fer-ho possible, malgrat que en un principi no disposava dels 311 milions d'euros que havia previst degut a la pròrroga dels pressupostos.

Una part d'aquests diners s'ha aconseguit per l'estalvi de la contractació de professors substituts al juliol, un mes en què no hi ha horari lectiu, i amb la reducció d'hores dels interins que substitueixen mestres més grans de 55 anys, tal com explica el portaveu del sindicat USTEC, Ramon Font. Però, com expliquen fonts del Departament, han calgut molts més recursos, obtinguts tots ells gràcies a les negociacions amb Economia.
 
Conflicte amb la data d'inici dels substituts
 
Una altra de les demandes de tots els sindicats des de l’inici de les retallades era que els professors substituts poguessin començar el dia 1 de setembre, i no el mateix dia de l’inici de curs. “Els mestres no poden arribar el mateix dia que els alumnes, perquè no han pogut adaptar-se al nou centre i preparar el curs”, explica una portaveu de l’Assemblea Groga, Nani Romero. Finalment els mestres substituts van poder començar treballar el passat 8 de setembre. Els sindicats però continuen reclamant que es puguin incorporar com la resta el dia 1.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació