Diumenge, 22 de desembre de 2024

L'artrosi: com combatre-la?

La nutricionista Laura Espia respon les preguntes dels lectors sobre l'artrosi i el col·lagen

Laura Espia 25 de setembre de 2016 a les 11:04
"Hola Laura, m'agradaria fer-te una pregunta: fa poc em van comentar que el dolor que tinc al genoll podria ser artrosi i et volia preguntar sobre la complementació amb col·lagen, que ara està tan de moda, és bo o dolent? Que és exactament l'artrosi? Gràcies per endavant!" 
Juan. B

Hola Juan, doncs bé, l'artrosi és un malaltia crònica que afecta les articulacions. Normalment, afecta les articulacions més actives com les mans, els genolls, el maluc o la columna vertebral. Afecta gairebé el 80% de la població de més de 70 anys, però la majoria de les formes són silencioses, únicament les formes més greus tenen expressió clínica.


El dolor és de tipus mecànic, és a dir, apareix quan hi ha un moviment de l'articulació que acostuma a desaparèixer en repòs. Altres símptomes freqüents són el dolor articular, la limitació dels moviments, els cruixits i, en algunes ocasions, el vessament articular. A més, algunes persones poden presentar rigidesa i deformitat progressiva de les articulacions.

Per entendre una mica més l'artrosi, cal entendre què passa en l'articulació:

En una articulació normal, el cartílag recobreix l'extrem dels dos ossos que formen l'articulació (genoll, colze, espatlles, artells...), permetent que, en moure, els ossos no freguin i absorbeixin així els cops sobre l'articulació. Aquest cartílag es veu nodrit per un líquid viscós (anomenat sinovial), que permet la lubricació de l'articulació i aconsegueix que el cartílag es trobi en les condicions perfectes d'hidratació i elasticitat per dur a terme la seva funció.
 

Quan es desenvolupa l'artrosi, aquest cartílag degenera progressivament. Primer es fissura, després s'ulcera, es torna més fi i desapareix en alguns llocs deixant l'os nu.

A mesura que el cartílag va desapareixent, l'os reacciona i creix pels costats (osteòfits) produint la deformació de l'articulació. Això produeix la típica deformació de les articulacions i l'aparició de nòduls.

En l'actualitat, hi ha al mercat una extensa varietat de complements alimentaris a base de col·lagen que ens poden ser de gran ajudar per prevenir el desgast del cartílag.  

Nosaltres tenim diversos tipus de col·lagen:

Col·lagen tipus I: Comprèn el 90% pell, cabell, ungles, òrgans, ossos i lligaments

Col·lagen tipus II: Cartílag

Col·lagen tipus III: Proteïna fibrosa d'ossos, cartílag, dentina, tendons i altres teixits

Avui en dia hi ha diversos tipus de col·lagen al mercat dels complements: 

Marí (peix)

Avantatge: Els pèptids de col·lagen obtinguts del peix es consideren superior a qualsevol altre, millorant els nivells de col·lagen de l'organisme de tipus I i millorant així la qualitat de la pell, cabell, ungles i ossos especialment.

Contres: En general tenen un cost més elevat en comparació a altres fonts de col·lagen.

Boví (vaca) i Porcí (porc)

Avantatge: Té un preu econòmic i és per això que són els més utilitzats en la majoria de suplements alimentaris de tot el món.

Contres: No es consideren tan efectius com la font de peix en aconseguir cobrir les necessitats de col·lagen de l'organisme.
 

Au (Pollastre)

Avantatges: Es considera el més efectiu per millorar la salut del cartílag. És per això que la majoria de suplements amb col·lagen tipus II deriven especialment del pollastre.

Contres: No cobreix les necessitats globals de col·lagen a diferents nivells, al menys si volem afavorir la salut de la pell, cabells i prevenir l'envelliment.

Si necessites més informació hi ha un seguit d'estudis fets al respecte sobre aquest tema, en concret es van presentar dos estudis el passat congrés de la ESCEO 2015 celebrat a Milà que demostraven que el col·lagen natiu de tipus II era eficaç per al tractament dels símptomes de l'artrosi: reduint el dolor i la inflamació i millorant la mobilitat.

Recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic lespiamonso@gmail.com

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació