Divendres, 22 de novembre de 2024
trencalòs

El trencalòs pirinenc es mou en un espai de 50 quilòmetres quadrats

Per aquesta investigació s'han monitorat durant vuit anys una vintena d'exemplars de diferents edats i sexes del Pallars i l'Alta Ribagorça

ACN 26 d'octubre de 2016 a les 09:35
Primer exemplar amb localitzador GPS de l'Estat, marcat al 2006 | A. Margalida
Un estudi liderat per l'investigador de la Universitat de Lleida (UdL) Antoni Margalida i publicat aquest dimarts per la revista Scientific Reports del grup Nature ha posat al descobert l'ecologia del moviment del trencalòs pirinenc, que sembla moure's menys que els individus d'altres subpoblacions com les d'Andalusia o els Alps.

L'estudi revela que els trencalossos territorials, els que han criat algun cop i tenen niu, es mouen en un espai de 50 quilòmetres quadrats, mentre que els no territorials (principalment juvenils i subadults) superen els 11.000.


La recerca també revela que el 44% de la superfície utilitzada pels individus no reproductius es troba en espais protegits, mentre pels territorials suposa el 54%. Per l'estudi s'han monitorat durant vuit anys una vintena d'exemplars de trencalòs de diferents sexes i edats, marcats al Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça.

Durant aquest temps els investigadors han obtingut més de 66.000 localitzacions GPS que els han permès posar al descobert l'ecologia del moviment d'aquestes aus carronyaires al Pirineu.

En aquest sentit, Margalida destaca que "cal actuar fora dels espais protegits per millorar la conservació de l'espècie, ja que els problemes poden estar fora d'aquestes àrees que, tot i tenir menys inversions en protecció i conservació, són fonamentals".

Una altra de les dades que posa en relleu l'estudi és que els trencalossos no reproductius es desplacen una mitjana diària de 27 quilòmetres, mentre els territorials tan sols ho fan 8 quilòmetres al voltant del niu. En aquest darrer grup, les femelles es mouen més que els mascles (12 quilòmetres diaris per 6,6), tot i que l'alimentació dels polls es reparteix de forma equitativa.

Espanya, amb unes 130 parelles reproductores, acull el 60% de la població europea de trencalossos. La viabilitat d'aquesta espècie al vell continent depèn de la connexió de subpoblacions. D'aquí la importància d'estudis com aquest liderat per la UdL, "ja que el seguiment per satèl·lit d'espècies amenaçades permet optimitzar la presa de decisions a gestors i conservacionistes", explica Antoni Margalida.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació